Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. 14-18 травня 2012р., м. Харків

    14-18 травня 2012 року в місті Харкові Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з  Харківським апеляційним господарським судом проводиться підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських  судів.

    Відкрили підготовку голова Харківського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Кухар Василь Іванович та директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик Валентина Костянтинівна.

    У заході беруть участь  22 секретарі судового засідання з Полтавської, Сумської та Харківської областей.

     Під час занять розглядатимуться такі теми:

   -Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

   -Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

   -Статус секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України “Про державну службу”.  Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.

   -Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України від 26.11.2010  № 30.

   -Етичні основи судової діяльності та професійна етика                        працівників апарату суду. Застосування правил поведінки                    працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України                  від 6 лютого 2009 року № 33.

    Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)