Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. 14-18 травня 2012р., м. Дніпропетровськ

    14-18 травня 2012 року в місті Дніпропетровську Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України проводиться підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.


    Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.


   У заході беруть участь 5 секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів з Дніпропетровської області.


   Викладачами підготовки запрошені: заступник голови господарського суду Дніпропетровської області Камша Ніна Миколаївна, заступник начальника відділу організаційно-кадрової роботи та державної  служби Дніпропетровського апеляційного господарського суду Черниш Людмила Вікторівна, заступник начальника канцелярії Дніпропетровського апеляційного господарського суду Косенко Оксана Вікторівна, начальник організаційно-кадрового відділу господарського суду Дніпропетровської області Аністратенко Оксана Володимирівна, начальник загального відділу – канцелярії господарського суду Дніпропетровської області Скребницька  Любов  Григорівна,  заступник керівника апарату господарського суду Дніпропетровської області Гануляк Олександр Анатолійович, начальник аналітично-статистичного відділу господарського суду Дніпропетровської області Здоровиця Світлана Василівна, головний спеціаліст відділу інформаційно-технічного забезпечення господарського суду Дніпропетровської області Лісний Олексій Степанович, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, приватний нотаріус Кохан Ганна Леонідівна, провідний спеціаліст відділу представництва інтересів в судах та міжнародного співробітництва Головного управління юстиції у Дніпропетровській області Поліщук Катерина Василівна


   У ході навчання розглядатимуться такі актуальні теми:

-       Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-       Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-       Статус секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України “Про державну службу” Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання.

-                     Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування положень Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

-                     Загальна характеристика судової статистики в Україні. Організація обліково-статистичної роботи в місцевому та апеляційному господарському суді за допомогою технічних засобів.

-                     Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Застосування при ухваленні судових рішень Мінської конвенції від 22.01.1993 року та Кишинівської конвенції                             від 07.10.2002 року. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

-                     Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 р. № 30.

-                     Формування господарських справ. Попередня підготовка судових справ до розгляду.

-                     Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

-                     Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної розглядом господарської справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів.

-                     Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство.

-                     Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів.

-                     Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-                     Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.


   Після завершення занять  кожному учаснику буде вручено Сертифікат  Національної школи суддів України.


   Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).