Національна школа суддів України

Підготовка керівників апаратів місцевих та апеляційних судів. 21-25 травня 2012 р. м. Харків.

     21-25  травня 2012 року в місті Харкові Харківське регіональне відділення  проводить підготовку керівників апаратів місцевих  та апеляційних судів.

     У цьому заході беруть  участь 16 керівників апаратів судів з Полтавської, Сумської та Харківської областей.

Під час навчання будуть вивчені такі теми:

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Організація роботи із зверненнями громадян у місцевих та апеляційних судах. Специфіка роботи зі зверненнями громадян. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Закон України “Про звернення громадян”. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Забезпечення доступу громадськості до рішень суду.

- Правове регулювання організації діяльності місцевих загальних судів. Досвід. Новації. Сучасні технології управління персоналом. Підготовка і прийняття управлінських рішень. Організаційне керівництво діяльністю суду, його поняття і форми. Планування роботи суду. Заходи, спрямовані на підвищення контролю за дотриманням чинного законодавства України. Розмежування адміністративних функцій між головою суду, його заступником, та керівником апарату відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”. Взаємодія голови суду з керівником апарату суду з питань організації діяльності суду та діловодства. Практика розподілу обов'язків у судах.

- Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини. Розгляд кримінальних справ по перевищенню влади або службових повноважень. Особливості привласнення, розтрати майна від заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Судова практика кваліфікації злочинів, передбачених ст.ст. 364 і 365 КК України. Судова практика про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (розділ 17 КК України).

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

     Викладачами для проведення підготовки запрошені судді Апеляційного суду Харківської області, судді місцевих районних судів міста  Харкова та Харківської області, заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області, начальник відділу кадрової  роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області та психолог- практик.

     Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)