Національна школа суддів України

Спільний польсько–український навчальний семінар для суддів на тему: “Забезпечення права на справедливий кримінальний процес”, 29 - 30 травня 2012 р., м. Краків

        29 травня 2012 року в польському місті Кракові розпочав роботу спільний польсько–український навчальний семінар для суддів на тему: “Забезпечення права на справедливий кримінальний процес”, участь в якому беруть більше 40 суддів з України та Польщі.

        Зазначений семінар організований у рамках спіробітництва між Національною школою суддів України та Національною школою судівництва і прокуратури Польщі, яке було закріплено в Договорі, укладеному між цими навчальними установами у 2011 році.

        З вітальними словами на початку семінару до його учасників звернулися представник Національної школи судівництва і прокуратури Польщі Гжегож Борковскі та проректор  Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок, які побажали українським та польським суддям успішного та ефективного навчання.

        Почав роботу семінару суддя Апеляційного суду в Кракові Яцек Полянські з доповіді на тему: “Доступ до судових справ з точки зору справедливого кримінального процессу”.

        Суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист Автономної Республіки Крим, викладач Національної школи суддів України, головний редактор науково–практичного журналу “Судова практика” Ольга Шаповалова продовжила семінар доповідю на тему: “Іноземець як учасник кримінального процесу в Україні”.

        На семінарі зроблять також свої доповіді суддя Верховного Суду Польщі Ярослав Матрас на теми: “Право на захист у польському судочинстві” та “Гласність судового розгляду в світлі справедливого судового процесу” і суддя районного суду, начальник відділу забезпечення судочинства в Європейському суді з прав  людини, Міністерство юстиції Польщі, Шимон Янчарек на теми: “Повноваження потерпілого в кримінальному судочинстві у відповідності до Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод” та “Принцип змагальності як елемент гарантії права на справедливий судовий розгляд. Деякі випадки з практики Європейського суду з прав людини в Стасбурзі”.

        На семінарі присутні судді судів першої інстанції з Києва, Одеси, Севастополя та Харкова; Дніпропетровської, Київської, Львівської, Чернівецької областей; суддя, заступник голови Апеляційного суду міста Києва Олександр Гриненко;  судді Верховного Суду України Анатолій Ємець та Єлізавета Ковтюк; судді місцевих суддів Варшавського, Жешувського та Краківського апеляційних округів Республіки Польщі.

        Семінар буде тривати два дні, протягом яких українські судді будуть мати змогу ознайомитися також  з культурою та історією міста Кракова та Республіки Польщі.

        У ході проведення навчання суддів проректор  Національної школи суддів України  Володимир Мазурок, судді Верховного Суду України Анатолій Ємець та Єлізавета Ковтюк, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова та директор Донецького регіонального відділення Національної школи суддів України Зоя Татькова мали зустріч з директором   Національної школи судівництва і прокуратури Польщі, суддею Лєшеком Петрашко, у ході якої відбулася бесіда щодо роботи цієї установи, яка проводить підготовку кандидатів на посаду судді та посади в органах прокуратури, підвищення кваліфікації суддів Польщі.

 Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)

        Семінар проходить у приміщенні Національної школи судівництва і прокуратури Польщі, а українські та польські судді проживають у Будинку апліканта, який є при цьому суддівському навчальному закладі.