Національна школа суддів України

Підготовка спеціалістів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів, 28 травня - 1 чернвня 2012 р., м. Дніпропетровськ

        28 травня – 1 червня 2012 року в місті Дніпропетровську Дніпропетровським регіональним відділенням  Національної школи суддів України проводиться підготовка спеціалістів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів. 

        Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.

        У підготовці бере участь 16 спеціалістів  кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів з Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

        Викладачами для проведення навчання запрошені: заступник начальника ТУ ДСА України  в  Дніпропетровській області  Москалець Аліна Петрівна, начальник відділу кадрової роботи ТУ ДСА України Пунько Олена Миколаївна, начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України  Карпеко Євгенія Володимирівна, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України     Ганькова Олександра Валеріївна, суддя у відставці Коняєв Дмитро Іванович, в.о. заступника начальника управління державної служби Головдержслужби України в Дніпропетровській області Набоков Анатолій Володимирович, завідувач сектору консультативно-правової роботи відділу організаційно-кадрової роботи та документообігу управління державної служби Головдержслужби України в Дніпропетровській області Паршин Дмитро Феліксович, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, завідувач сектору відбору та прийому і зв’язків з випускниками відділу роботи з персоналом, доцент кафедри державного управління та місцевого самоврядування Петренко Оксана Станіславівна, суддя у відставці Преда Дмитро Ілліч.

У ході роботи підготовки буде опрацьовано такі актуальні теми:

-       Статус начальників відділів, завідувачів секторами, головних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.. Порядок прийому та звільнення з посади згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на ці посади. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції, забезпечення їх виконання. Права та обов`язки, що покладаються на них. Відповідальність. Дисциплінарні заходи та звільнення. Статус працівників апаратів місцевих та апеляційних судів відповідно до ЗУ “Про судоустрій і статус суддів”.

-       Основні положення ЗУ “Про судоустрій і статус суддів” в світлі реформування судової системи. Напрацювання та проблеми судово-правової реформи. Порядок зайняття посади судді суду загальної юрисдикції. Порядок призначення на посаду судді вперше, переведення судді до іншого суду в межах п’ятирічного строку. Розгляд питань про обрання на посаду судді безстроково, переведення судді, обраного безстроково, до іншого суду. Дисциплінарна відповідальність суддів. Вища кваліфікаційна комісія суддів. Звільнення судді суду загальної юрисдикції з посади. Суддівське самоврядування. Організаційне забезпечення діяльності судів. ДСА України.

-       Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-       Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 р. № 30. Комп’ютерне діловодство і Національний стандарт України ДСТУ                 4163-2003 „Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації". Інструкція щодо користування персональним комп’ютером, затверджена наказом ДСА України від 10.01.2004 р.

-       Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-       Організація роботи кадрової служби. Штатний розпис: розроблення, затвердження, введення в дію. Кадрове діловодство в суді. Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Проведення конкурсу на зайняття посади. Порядок ведення обліку кадрів і кадрового діловодства в судах, в тому числі підготовка документів щодо виходу на пенсію працівників апарату; проведення атестації та щорічної оцінки роботи державних службовців – працівників апарату суду. Забезпечення безпеки суддів: порядок організації та реалізації.

-       Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини. Розгляд кримінальних справ по перевищенню влади або службових повноважень. Особливості привласнення, розтрати майна від заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Судова практика про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (розділ 17 КК України).

-       Порядок ведення особових справ та трудових книжок суддів, працівників апарату суду.

-       Використання технічних засобів в роботі суду. Порядок роботи із VEB-порталом „Судова влада України”.

-       Судовий розгляд справ щодо злочинів проти правосуддя. Відповідальність за втручання в діяльність судових органів. Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного ст.ст. 378, 379 КК України.

-       Порядок подання та заповнення декларацій про доходи, зобов`язання фінансового характеру та майновий стан державного службовця та особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця, щодо себе та членів своєї родини.

-       Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-       Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

Після завершення підготовки  кожному слухачу буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

        Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).