Національна школа суддів України

Започаткування нового українсько-канадського проекту “Суддівська освіта задля економічного розвитку” (2012-2017 рр.)

Започаткування нового українсько-канадського

проекту “Суддівська освіта задля економічного розвитку” (2012-2017 рр.)

 

   З метою створення в Україні сприятливих умов для економічного зростання шляхом утвердження верховенства права з травня 2012 р. розпочалась реалізація п’ятирічного канадсько-українського проекту Суддівська освіта задля економічного розвитку, який орієнтований на розвиток професійних вмінь та навичок суддів у сфері врегулювання спорів, що стосуються приватних компаній та підприємців. Проект буде спрямований не лише на розробку курсів і програм навчання суддів, але  й також на розширення управлінських можливостей ключових установ, відповідальних за професійну підготовку суддів – Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) та Національної школи суддів України (НШСУ), упровадження нових принципів та підходів в їхній роботі.


   З метою подальшої успішної реалізації проекту в травні 2012 р. було проведено ряд координаційних зустрічей. З цією метою Україну відвідала делегація канадських експертів, яка складалася з представників Канадської Агенції міжнародного розвитку (CIDA), Національного судового інституту Канади та Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади – інституцій, які будуть партнерами ВККСУ та НШСУ в ході реалізації зазначеного проекту. Керівництво НШСУ взяло участь у 6 таких зустрічах, що проходили в Національній школі суддів України, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Вищому господарському суді України та Вищому адміністративному суді України, представники яких взяли активну участь в обговореннях. У ході зустрічі з представниками Вищого господарського суду України отримано згоду на залучення останнього до тісної співпраці в рамках цього проекту. 


    Однією з головних цілей проекту є підтримка інституційного розвитку НШСУ та зміцнення її кадрового потенціалу. Тому, започатковуючи співпрацю, представники Школи одразу зосередились на розробці плану можливих заходів уже на друге півріччя поточного року та обговорили ряд пропозицій щодо вдосконалення існуючих програм навчання та розробки нових курсів і програм.


   Так, зокрема, сторони погодились, що зусилля проекту будуть спрямовані на розробку двох типів курсів у НШСУ: (1) курси з розвитку основних практичних навичок здійснення правосуддя, які необхідні суддям усіх юрисдикцій; (2) курси з вузькою тематичною направленістю, призначені для тієї чи іншої цільової групи суддів. Погоджуючись з необхідністю такого поділу, Школа запропонувала для більш ефективної роботи створити робочу групу, до складу якої мають ввійти представники ВККСУ, вищих спеціалізованих судів України, а також судді-викладачі. Також було досягнуто узгодження про необхідність більш активного впровадження нових форм і методів навчання суддів, зокрема дистанційних програм навчання, які вже стали популярними в світовій спільноті.


   Проведені зустрічі заклали фундамент для подальшого опрацювання детального 5–річного плану впровадження проекту у співробітництві з НШСУ та її регіональними відділеннями. Наступний візит канадської делегації в Україну для остаточного формування проектних документів заплановано на початок липня 2012 р.


   Склад канадської делегації: Канадська Агенція міжнародного розвитку CIDA (старший керівник програм Марта Аксім, керівник проектів в Україні Патрісія Алькальде,  Наталія Заварзіна), Національного інституту суддів Канади (суддя Апеляційного суду провінції Онтаріо Марк Розенберг, старший директор відділу міжнародної співпраці Джордж Томсон, директор Відділу міжнародної співпраці з юридичних питань і навчання Дональд Чіассон, керівник міжнародних програм Діана Сімкович), Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади (суддя Суду Королівської лави провінції Саскачевань Дональд Брик, суддя Тед Зажечний, директор міжнародних програм Олег Шаков, головний менеджер програм Наталія Городецька, консультант Олександра Баранюк).


   Від НШСУ участь у зустрічах взяли: проректори В.А. Мазурок, Н.Г. Шукліна, О.П. Кучинська, начальники відділів міжнародних зв’язків Т.Л. Пустовойтова, організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді А.В. Костенко, підготовки суддів та працівників апаратів судів М.Ю. Лавренюк, наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Т.І. Фулей.