Національна школа суддів України

Підготовка помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів. 5-8 червня 2012р., м. Дніпропетровськ

   58 червня 2012 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проводиться підготовка помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів.


   Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною .


   У заході беруть участь 11 помічників суддів місцевого та Дніпропетровського апеляційного господарського суду.


  Викладачами для проведення навчання запрошені: суддя Дніпропетровського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Вечірко Ігор Олександрович, суддя Дніпропетровського апеляційного господарського суду Головко Володимир Григорович, суддя Дніпропетровського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Білецька Людмила Миколаївна, суддя Дніпропетровського апеляційного господарського суду Сизько Ірина Анатоліївна, заступник начальника відділу організаційно-кадрової роботи та державної служби Дніпропетровського апеляційного господарського суду Черниш Людмила Вікторівна,  заступник голови господарського суду Дніпропетровської області Камша Ніна Миколаївна, заступник керівника апарату господарського суду Дніпропетровської області Гануляк Олександр Анатолійович, начальник аналітично-статистичного відділу господарського суду Дніпропетровської області Здоровиця Світлана Василівна, головний спеціаліст відділу інформаційно-технічного забезпечення господарського суду Дніпропетровської області Лісний Олексій Степанович, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, приватний нотаріус  Кохан Ганна Леонідівна,  старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, старший викладач кафедри цивільного, трудового та господарського права Дніпропетровського національного університету імені Гончара Гордієнко Тетяна Олександрівна, доцент кафедри цивільного, трудового та господарського права Дніпропетровського національного університету імені Гончара, кандидат юридичних наук Степанов Олександр Олександрович.


У процесі підготовки будуть розглянуті такі актуальні теми:

-       Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-       Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-                     Практика застосування господарськими судами Закону України “Про третейські суди”. Розгляд господарським судом заяв про скасування рішень третейських судів. Правові підстави для прийняття та розгляду господарським судом заяви про видачу виконавчого документа за рішенням третейського суду.

-       Методика роботи помічника судді з матеріалами судових справ. Участь помічника судді та консультанта в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду та підготовка процесуальних документів. Роль помічників суддів та консультантів при складанні процесуальних документів та контролю за їх виконанням. Підбір законодавчих та інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики.

-       Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство. Особливості розгляду справ про банкрутство споживчих товариств. Особливості оскарження процесуальних документів у справах про банкрутство. Участь прокурора у справах про банкрутство.

-       Господарські зобов’язання. Наслідки визнання господарського зобов’язання недійсним. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Особливості визначення розміру збитків, спричинених неналежним виконанням зобов’язань. Відповідальність за порушення зобов’язань. Співвідношення норм Господарського та Цивільного кодексів України у визначенні поняття неустойки та регулюванні питання її застосування. Питання, які виникають при застосуванні неустойки, як самостійного виду забезпечення виконання зобов’язань. Практика застосування одночасного стягнення пені і штрафу за порушення грошового зобов’язання за договором.

-       Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін. Порядок притягнення до відповідальності винних осіб за прояв неповаги до суду.

-       Порядок проведення судового засідання. Управління залою судового засідання. Дії судді при зловживанні стороною своїми обов’язками та при вчиненні учасниками процесу в судовому засіданні протиправних дій.

-       Загальна характеристика судової статистики в Україні. Організація обліково-статистичної роботи в місцевому та апеляційному господарському суді за допомогою технічних засобів. Робота з статистичною звітністю, підготовка та оформлення статистичних даних, звітів, узагальнень, інформацій про кількість і стан розгляду суддею справ усіх категорій.

-       Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл витрат у разі скасування чи зміни рішення суду першої інстанції. Застосування Закону України “Про судовий збір”. Питання, пов’язані із сплатою, стягненням, розподілом судового збору та інших судових витрат.

-       Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядках. Аналіз помилок судів, які стали підставою для перегляду судових рішень.

-       Докази та доказування в господарському судочинстві. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.

-       Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

-       Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів.

-       Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.


   Після завершення підготовки  кожному учаснику буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

   Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечує Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).