Національна школа суддів України

14 – 25 жовтня 2013 р. м. Чернівці. Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (3, 4, 5 роки роботи)

14 – 25 жовтня 2013 року  в м. Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (3, 4, 5 роки роботи) Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей.

Проходять навчання прибуло 28 суддів.

Вітальними словами навчання відкрили директор Чернівецького регіонального відділення   Степан Михайлович Іваніцький.

 Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області Колотило Онуфрія Олександровича, професора кримінального права і криміналістики, суддю кримінальної палати Апеляційного суду Чернівецької області  Марчака Віталія Ярославовича, суддів кримінальної палати Апеляційного суду Чернівецької області   Станковську Галину Адольфівну, Попова Григорія Георгійовича, Підгорну Степаниду Пилипівну, суддів цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області Височанську Наталю Казимирівну, Чупікову Валентину Василівну  та  Литвинюк Ірину Миколаївну, кандидата юридичних наук, суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців  Федіну Аліну Василівну.

Окрім того,  для проведення  підготовки запрошено заступника директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидата медичних наук Шума Сергія Сергійовича.

Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України  “Про засади запобігання і протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.
  • Кримінальне провадження на підставі угод, практика розгляду (глава 35 розділу шостого КПК України). Угода про визнання винуватості та угода про примирення (предмет угоди, роль сторін у процесі укладання угоди, роль суду при затвердженні угоди, роль медіаторів або захисників при складанні угоди, наслідки відмови суду у затвердженні угоди, оскарження судових рішень по угоді).
  • Затримання  особи  в  порядку  ст. 208 КПК України.   
  • Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення  (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.
  • Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Чинники, що негативно впливають на психіку й організм суддів, працівників апаратів судів,  та рекомендації з їх усунення  або  зниження їх негативного впливу. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання. Кодекс суддівської етики.
  • Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх. Порядок призначення суддів (судді), уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх (ст. 18 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”). Деякі аспекти призначення покарання неповнолітнім та шляхи вирішення питань при застосуванні до цих осіб амністії. Застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного впливу, визначення критеріїв обрання таких заходів. Призначення комплексної психолого-психіатричної і психологічної експертизи неповнолітнього підозрюваного чи обвинуваченого. Заходи реагування, спрямовані на усунення причин та умов вчинення правопорушень та злочинів неповнолітніми.
  • Особливості судового розгляду трудових спорів, у тому числі: про поновлення на роботі; про стягнення заробітної плати та інших сум, що належать працівнику від підприємства, установи, організації; про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої працівникам підприємствами, установами, організаціями;про відшкодування працівниками шкоди, заподіяної  підприємству, установі чи організації;  про призначення та перерахунок пенсій та соціальних виплат для категорій громадян, які мають пільги тощо.
  • Особливості розгляду деяких категорій справ окремого провадження, у тому числі: про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; про усиновлення дітей, у тому числі іноземцями та особами без громадянства; про встановлення опіки та піклування над дітьми;про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі; про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб; тощо.
  • Особливості психічних розладів,що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати  ними.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.