Національна школа суддів України

14–25 жовтня 2013 р. м. Одеса. Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше

14–25 жовтня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.

Проходять підготовку 34 судді  місцевих загальних судів Одеської та Миколаївських областей.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов.

Для проведення підготовки запрошено секретаря судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидата юридичних наук Андрія Ігоровича Дрішлюка, суддю Апеляційного суду Одеської області Олександра Борисовича Джулая, суддю Апеляційного суду Одеської області Марію Василівну Процик, начальника ГУ ДСА в Одеській області Володимира Дмитровича Куценка, завідувача кафедри міжнародного права та міжнародно-правових відносин Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук Миколу Івановича Пашковського, суддю Апеляційного суду Одеської області Вадима Михайловича Прібилова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук Аллу Василівну Семенову, суддю Апеляційного суду Одеської області Любов Анатоліївну Гірняк, суддю Апеляційного суду Одеської області Альбіну Іванівну Кадегроб, суддю Одеського апеляційного господарського суду Сергія Миколайовича Сегеду, секретаря палати з кримінальних справ Апеляційного суду Одеської області Валерія Петровича Левенця, суддю Апеляційного суду Одеської області  Олександра Мезеновича Таварткіладзе, суддю у відставці Ларису Михайлівну Мизу, суддю Апеляційного суду Одеської області Єлену Станіславівну Сєвєрову, суддю Приморського районного суду м. Одеси Дениса Юрійовича Донцова, суддю Київського районного суду м. Одеси Геннадія Васильовича Войтова.

Під час підготовки буде вивчено такі питання:

-  Проблемні  питання, які виникають при виконанні рішень іноземних судів. Особливості визнання і виконання рішень іноземних судів в Україні. Визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню.

-  Стратегічний план розвитку судової влади в України на 2013–2015 рр. Кращий світовий досвіт організації та діяльності судів та перспективи його впровадження в Україні. Запровадження модельних судів. Наказ ДСА
від 30 березня 2009 року № 103 “Про модельні суди” (зі змінами). 

-  Практика застосування кримінально-процесуального законодавства, що регламентує розгляд кримінальних справ в апеляційному порядку та касаційному порядку. Подання апеляції на певні рішення, внесенні на стадії досудового розслідування.

-  Питання, пов’язанні  із застосуванням Закону України “Про застосування амністії в Україні”. Відмінності від інших видів звільнення від відбування покарання.

-  Правові аспекти захисту прав та інтересів малолітніх дітей при вчиненні батьками правочинів щодо нерухомого майна.

-  Цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

-  Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України).

-  Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.

-  Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними.

-  Особливості вирішення судами спорів про визнання права власності на самочинне будівництво та об’єкти незакінченого будівництва.

-  Проблемні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування, усунення від спадкування.

-  Заходи забезпечення кримінального провадження. Питання, що виникають у судовій практиці при обранні судами запобіжних заходів на різних стадіях кримінального процесу та шляхи їх вирішення.

-  Чинники, що негативно впливають на психіку й організм суддів, працівників апаратів судів, та рекомендації з їх усунення або зниження їх негативного впливу. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-  Проблемні питання, які виникають при застосуванні КК і КПК України.

-  Проблемні питання розгляду окремих категорій кримінальних справ. Судова практика розгляду кримінальних справ про:

  • злочини на грунті расової, національної, релігійної нетерпимості;
  •  злочини у сфері службової діяльності.
  • особливості відповідальності за злочини з ознаками корупції злочинів проти правосуддя, злочинів, передбачених ч. 2 ст. 115 КК, службові злочини з ознаками корупційних діянь, злочини проти власності.

-  Особливості відповідальності за злочини з ознаками корупції злочинів проти правосуддя, злочинів, передбачених ч. 2 ст. 115 КК, службові злочини з ознаками корупційних діянь, злочини проти власності.

-  Новели Кримінального процесуального кодексу України та проблемні питання практики застосування його норм.

-  Дії суду в разі зміни обвинувачення в суді.

-  Затримання особи в порядку ст. 208 КПК України.

-  Проблемні питання провадження у зв’язку з ново виявленими обставинами (у цивільних, адміністративних і кримінальних справах).

-  Проблемні питання, пов’язані з виконанням судових рішень. Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах, у тому числі ухвал суду про визнання мирової угоди, та рішень інших органів (посадових осіб). Судовий контроль за виконанням судових рішень у цивільних справах. Судовий контроль за виконанням судових рішень в адміністративних справах. Звернення до виконання судових рішень у кримінальних справах.  

-  Окремі проблеми зобов’язальних правовідносин. Забезпечення зобов’язань. Застосування судом окремих видів забезпечення виконання зобов’язань.

-  Особливості розгляду спорів, які виникають із окремих договірних зобов’язань, у тому числі: договорів страхування, транспортного експедирування, комерційної концесії, тощо, кредитних та інших банківських договорів, розгляд справ за позовами банків про звернення стягнення на предмет іпотеки, а саме: нерухоме майно, виселення боржника, а також за позовами банків про дострокове розірвання кредитних договорів та стягнення суми боргу. Судова практика розгляду спорів щодо банківських правочинів.

-  Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.

-  Впровадження принципу гендерної рівності в діяльність судів. Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 08.09.2005 № 2866-IY (зі змінами, внесеними згідно із Законом
№ 4719-YI від 17.05.2012). Подолання гендерних стереотипів.

 Особливості розгляду цивільних справ за позовами про визначення порядку використання земельної ділянки громадянами, яким належить житловий будинок, господарські будівлі та споруди на праві спільної власності. 

 Розгляд справ у порядку наказного провадження: питання та практика.                                                        

-  Мистецтво правового письма та процесуального документування. Написання судових рішень (методика складання мотивувальних частин рішень). Судові рішення, їх види, відмінності в окремих юрисдикціях, властивості та порядок постановлення. Законність, обґрунтованість та вмотивованість рішень (у т. ч. вироків) суду. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Методика складання вироку.

-  Особливості захисту особистих немайнових прав в судовому порядку.

-  Особливості застосування примусових заходів медичного характеру (глава 39 розділу шостого КПК України) та процесуальний порядок їх застосування у кримінальному провадженні.                                              

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікати Національної школи суддів України.