Національна школа суддів України

14–25 жовтня 2013 р. у Львові проводиться підготовка суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше

  14–25 жовтня 2013 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

     На навчання прибуло  22 судді місцевих господарських судів, призначених  на посаду судді вперше, з Волинської, Закарпатської, Львівської,  Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Вітальними словами семінар відкрила  провідний спеціаліст Львівського регіонального відділення НШС України Дужа Тетяна Романівна.

Для проведення навчання запрошені: голова Львівського апеляційного суду господарського суду Плотніцький Борис Дмитрович, суддя Львівського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук Кравчук Володимир Миколайович, судді Львівського апеляційного господарського суду Данко Леся Семенівна, Мирутенко Олександр Леонтійович, Данко Леся Семенівна, Давид Леся Львівна, Матущак Олег Іванович та Бойко Світлана Михайлівна, заступник голови господарського суду Львівської області Манюк Петро Теодорович, судді господарського суду Львівської області Фартущок Тарас БогдановичБортник Ольга Юріївна, Запотічняк Олександра Дмитрівна, Гутьєва Віра Василівна та Рим Тарас Ярославович, судді Апеляційного суду Львівської області Курій Наталія Михайлівна та Бермес Ігор Володимирович, помічник начальника управління МВС України у Львівській області, викладач Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Сопільник Любомир Іванович, головний психолог Західно-українського центру “Жіночі перспективи” Бєляєва Світлана Яківна, кандидат юридичних наук Трепак Віктор Миколайович,  директор Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, кандидат хімічних наук Курильова Олена Франтишківна, доцент кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка, кандидат юридичних наук Богдан Йосип Гнатович, головний спеціаліст Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Польна Оксана Орестівна.

Під час проведення підготовки буде вивчено такі питання:

-       Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 01.11.1996 №9 “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя”. Рішення Конституційного Суду України в судовій практиці.

-       Особливості розгляду господарськими судами корпоративних спорів та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

-       Проблемні питання доказування у господарському процесі (питання електронних доказів, преюдиційності судових актів тощо).

-       Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.  Суддя місцевого суду та його повноваження (ст. 23). Права та обов’язки судді. Принцип незалежності судді та його гарантії. Забезпечення особистої безпеки  і державний захист як гарантія незалежності судді. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування.

-       Мистецтво правового письма та процесуального документування. Написання судових рішень.

-       Новели законодавства про банкрутство.

-       Відвідування судового засідання у Львівському апеляційному господарському суді.

-       Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання. 

-       Впровадження принципу ґендерної рівності в діяльність судів. Конвенція  ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків” від 08.09.2005  № 2866-IV (зі змінами, внесеними згідно із Законом № 4719-VI від 17.05.2012 ).  Подолання ґендерних стереотипів.

-       Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.

-       Особливості розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

-       Методологія тлумачення і застосування нормативно-правових актів. Застосування аналогії права та аналогії закону в судочинстві.

-       Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

-       Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування.

-       Особливості розгляду та проблеми, що виникають при вирішенні господарських спорів щодо права інтелектуальної власності та при застосуванні антимонопольного законодавства.

-       Дисциплінарна відповідальність суддів. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді.

-       Відвідування судового засідання у Львівському апеляційному господарському суді.

-       Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Застосування Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

-       Деякі питання участі у справі окремих учасників судового процесу (прокурора, судового експерта тощо). Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво. Статус перекладача у господарському процесі.

-       Особливості розгляду спорів з позадоговірних відносин та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

-       Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню. 

-       Новели законодавства про банкрутство.

-       Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини господарськими судами України. Ст. 6, 13, 14 та стаття 1 Першого протоколу до Конвенції. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”.

-       Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи.

-       Проблемні питання визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам.

-       Судова практика у спорах, що виникають з орендних відносин.

-       Відвідування судового засідання у Львівському апеляційному господарському суді. Проблемні питання, що виникають при поверненні позовної заяви, відмови у її прийнятті, залишенні позову без розгляду, припиненні та зупиненні провадження у справі.

-       Проблемні питання, що виникають при виконанні рішень та ухвал господарських судів (відстрочка, розстрочка, зміна способу та порядку виконання рішення, ухвали, внесення виправлень до наказу, визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, поворот виконання рішення тощо).

-       Проблемні питання, що виникають при обранні та застосуванні запобіжних заходів і заходів до забезпечення позову.

-       Стратегічний план розвитку судової влади в Україні на 2013–2015 роки. Кращий світовий досвід  організації та діяльності судів та перспективи його впровадження в Україні.

-       Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Проблемні питання, які виникають при виконанні рішень іноземних судів.

-       Особливості провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господарювання.

Після закінчення періодичного навчання всім суддям, які його пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Слюсар Людмила Антонівна).