Національна школа суддів України

Підготовка помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів. 05-08 червня 2012р., м. Харків

5 – 8 червня  2012 року в місті Харкові місцевим регіональним  відділенням  Національної школи суддів України спільно  з Харківським апеляційним господарським судом проводиться  підготовка помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів.


Відкрили навчання кандидат юридичних наук, заступник голови Харківського апеляційного господарського суду Афанасьєв Володимир Вікторович та директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик Валентина Костянтинівна.   


У навчанні беруть участь  13 помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів.


 Під час навчання особлива увага приділяється таким темам:

  • - Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. 
  • - Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • - Співвідношення Цивільного та Господарського кодексів України. Актуальні питання забезпечення виконання та застосування ГПК України. Підвідомчість і підсудність справ господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого. Розмежування юрисдикції господарських та адміністративних судів.
  • - Докази та доказування в господарському судочинстві. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.
  • - Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • - Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

Програмою підготовки заплановано відвідування судового засідання в Харківському апеляційному господарському суді.


Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна).