Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково. 11-15 червня 2012р., м. Дніпропетровськ

 11 - 15 червня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково.


Заняття будуть проходити у приміщеннях Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ та  Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.


Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.


Програмою підготовки заплановано проведення круглого столу з обговорення питань однакового застосування норм Податкового кодексу України на теми: “Основні тенденції розгляду податкових спорів адміністративними судами України”, яку висвітлить секретар четвертої судової палати Вищого адміністративного суду України Нечитайло О.Н. та “Проблемні питання застосування податкового законодавства”, яка буде розкрита  заступником начальника відділу забезпечення роботи четвертої судової палати Вищого адміністративного суду України Поляничко А.О.


У цьому заході бере участь 10 суддів окружних адміністративних судів з Дніпропетровської і Запорізької областей, обраних на посаду судді безстроково,.


Викладачами для проведення підготовки запрошені: заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Поплавський Володимир Юрійович, судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Суховаров Андрій Володимирович, Дадим Юлія Миколаївна, Уханенко Сергій Анатолійович, Лукманова Ольга Миколаївна, Богданенко Ігор Юрійович та старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля  Єрмолаєва Тетяна Василівна.


Під час занять будуть вивчені такі актуальні теми:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу. Спеціалізація суддів окружних адміністративних судів та обґрунтованість її необхідності. Передовий досвід щодо спеціалізації суддів адміністративної юстиції. Досвід закордонних партнерів у здійсненні адміністративного судочинства.

- Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики.

- Особливості розгляду спорів щодо надання статусу біженця, видворення іноземців чи осіб без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземців та осіб без громадянства в Україні. Провадження у справах про затримання і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства. Особливості застосування положень ст.183-5 КАС України при розгляді адміністративних  справ  за позовами видворення іноземців та осіб без громадянства.  (Розпорядження  Кабінету Міністрів України  від 12 жовтня 2011 р. № 1058-р Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної міграційної політики).

- Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд  адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

- Особливості розгляду справ щодо пенсійного та іншого соціального забезпечення громадян. Особливості розгляду  адміністративними судами спорів, пов’язаних з нарахуванням та виплатою громадянам соціальної допомоги.  Пенсійна реформа в Україні. Законодавче забезпечення реформування пенсійної реформи.

- Судові витрати в адміністративних справах та порядок їх розподілу. Закон України “Про судовий збір” та питання його застосування в судовій практиці.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом.  Психологія судового засідання.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.


Після завершення підготовки буде проведено анкетування, а  кожному судді вручено Сертифікат Національної школи суддів України.