Національна школа суддів України

Мережева Конференція HELP 2012 організована Радою Європи (5-6 червня 2012р., Страсбург, Франція)

 

Мережева Конференція HELP 2012 організована Радою Європи

(5-6 червня 2012р., Страсбург, Франція)

 

 

   Конференція HELP 2012 уперше зібрала разом 5-6 червня 2012 року у Страсбурзі більше 90 представників національних установ підготовки суддів і прокурорів та адвокатських об’єднань із 47 країн членів Ради Європи для обговорення важливих аспектів підвищення кваліфікації в галузі прав людини та застосування в навчальних програмах ресурсів Європейської програми освіти в галузі прав людини для юристів (Програма HELP ІІ).

   Перед учасниками конференції виступили Генеральний директор Генерального директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права Філіп Буайа.

  З доповіддю про значення підготовки представників юридичних професій з прав людини у світлі довгострокової перспективи функціонування Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) виступила заступник Голови ЄСПЛ Франсуаза Тулкенс. Щодо критеріїв прийнятності скарг і роботи фільтраційної секції Секретаріату ЄСПЛ виступила її керівник Карен Рейд.

   На не менш високому рівні проходили засідання секцій з обговорення ключових питань навчання суддів і прокурорів стандартам ЄКПЛ та обмін досвідом щодо змісту, форм, методів і ресурсів, а також опрацювання пропозицій до “Дорожної карти” Програми HELP на 2012-2013 роки. До дискусії були залучені, зокрема, сенатор Франції, доповідач Парламентської Асамблеї РЄ Жан-П’єр Мішель, Генеральний секретар Міжнародної асоціації суддів Антоніо Мура, cуддя ЄСПЛ, обраний від Норвегії, Ерік Мозе та інші.

   Національну школу суддів України в роботі конференції представляли начальники відділів міжнародних зв’язків Т.Л.Пустовойтова і наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Т.І.Фулей, яка є також координатором програми HELP II в Україні.

   Представники НШСУ поділилися із колегами з інших суддівських навчальних закладів досвідом організації впровадження першого пілотного дистанційного курсу, спеціально розробленого експертами Ради Європи для українських суддів, наповненням інформацією сайту HELP (http://www.coe.int/help) про освітні заходи в галузі прав людини, які проводяться  в Україні.

   До дорожньої карти Програми HELP було запропоновано включення підготовки розробників з методики складання та викладання дистанційних курсів,  проведення міжнародних методологічних семінарів/конференцій для обміну інформацією і досвідом викладання ЄКПЛ та практики ЄСПЛ у національних навчальних суддівських закладах.

   У ході конференції було наголошено на необхідності перегляду навчальних концепцій та змісту програм підготовки суддів з питань прав людини у відповідності до положень Брайтонської Декларації, прийнятої 20 квітня 2012 року.

   Відмічалася потреба в розвитку можливостей сайту HELP для його більшої доступності та зручності в користуванні, ефективного обміну інформацією між інституціями, які займаються підготовкою суддів, доступності для суддів-користувачів сайту HELP усіх рішень ЄСПЛ, особливо пілотних, національними мовами.

 

Довідкова інформація:

  Програма HELP – Європейська програма освіти в галузі прав людини для юристів  реалізується з 2006 р. у відповідності з Рекомендацією (2004)4 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо застосування Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод в університетській освіті та професійній підготовці. 

  Її основною метою є сприяння державам-членам у застосуванні ЄКПЛ на національному рівні. Нині програма складається з чотирьох проектів: 1) HELP для суддів та прокурорів, 2) HELP для юристів, 3) підвищення рівня кваліфікації юристів щодо роботи зі скаргами, які подаються до ЄСПЛ, 4) HELP веб-сайт та інструментарій. Усе це пов’язано з тим, що ЄСПЛ, отримуючи все зростаючу кількість скарг, намагається зменшити цей тиск на Суд шляхом навчання представників правової сфери ефективно і правильно застосовувати ЄКПЛ  у ході розгляду справ  національними судами.

  Такий підхід, на думку експертів, дасть можливість максимально захистити порушені права, проте без спеціальної підготовки учасників процесу реалізація такого масштабного завдання не буде можливою.

  Тому програма HELP ІІ стане тією платформою, яка об’єднає всі зацікавлені національні інститути з підготовки суддів і прокурорів, адвокатські асоціації, які, ефективно взаємодіючи між собою, будуть відігравати ключову роль у подальшому розширенні курсів з ЄКПЛ, підвищенні кваліфікації спеціалістів з прав людини, організації “пілотних” дистанційних курсів.

  Однією з перших установ, які почали співпрацювати з Радою Європи та запроваджувати новітні методи навчання, була НШСУ, і саме вона стала однією з інституцій 12 держав-членів, що виявили бажання взяти участь у продовженні програми HELP.

  Спеціально для НШСУ групою експертів Ради Європи було розроблено дистанційний курс для суддів з питань дотримання прав людини в галузі сімейних відносин, який розрахований на 3 місяці  та розпочався на початку травня 2012 р.