Національна школа суддів України

Навчання суддів–викладачів на семінарі на тему: “Зміцнення потенціалу судових органів у протидії торгівлі людьми з метою примусової праці”. 19-20 червня 2012 р. м. Одеса.

      19-20 червня 2012 р. в м. Одеса Національною школою суддів України  (НШСУ)  спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) було проведено семінар «Зміцнення потенціалу судових органів у протидії торгівлі людьми з метою примусової праці», участь в якому взяли проректор НШСУ О.П.Кучинська, начальник відділу міжнародних зв’язків Т.Л.Пустовойтова, а також викладачі НШСУ – Н.М.Ахтирська, доцент кафедри криміналістики Національного університету імені Т.Г.Шевченка, та Т.М.Юденко, суддя Апеляційного суду м. Києва.               

    Відкрили навчання вітальними словами проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України,кандидат юридичних наук, професор Оксана Кучинська та заступник Координатора Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксана Горбунова.

    Увага учасників семінару була зосереджена на питаннях налагодження більш ефективної взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи із протидії торгівлі людьми. Спеціально запрошені експерти, враховуючи складність справ цієї категорії, поділились своїм досвідом щодо особливостей розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми  (О.В.Пустова, начальник відділення контролю за розслідуванням злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, Головне слідче управління МВС України), особливостей судового провадження у таких справах (Т.М. Юденко),  відмежування торгівлі людьми або іншої незаконної угоди щодо людини від суміжних складів злочинів (Н.М.Ахтирська), захисту прав потерпілих під час провадження у кримінальних справах (В.В.Касько, експерт Представництва МОМ в Україні, адвокат).

      З огляду  на відсутність усталених підходів до розгляду таких справ, цікавою для аудиторії була доповідь А.М.Орлеана (професор кафедри підтримання Державного обвинувачення та нагляду за виконанням судових рішень у кримінальних справах Національної академії прокуратури України) щодо кримінально-правової характеристики торгівлі людьми або іншої незаконної угоди стосовно людини з метою примусової праці. 

      Жвавий інтерес учасників семінару викликало і представлення остаточної версії навчального посібника для суддів з питань судового розгляду кримінальних справ, пов’язаних з торгівлею людьми з метою примусової праці (ст. 149 КК України), зі змістом і завданнями якого ознайомила О.П.Кучинська.

     В ході семінару представники МОМ в Україні заступник Координатора Програми протидії торгівлі людьми О.П.Горбунова та спеціаліст з питань політики та програми протидії торгівлі людьми МОМ О.А.Стрельцова – звернули увагу на сучасні тенденції щодо торгівлі людьми з метою примусової праці та механізми протидії цьому явищу, які вже стали успішними світовими практиками та можуть бути корисними для вдосконалення національного механізму протидії торгівлі людьми.

Під час навчання будуть вивчені такі питання:

• Особливості застосування Закону України “Про протидію торгівлі людьми”, права осіб, які постраждали від торгівлі людьми, Національний механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи із протидії торгівлі людьми;    

• Кримінально-правова характеристика торгівлі людьми або іншої незаконної угоди щодо людини з метою примусової праці;

• Відмежування торгівлі людьми або іншої незаконної угоди щодо людини від суміжних складів злочинів;     

• Особливості розслідування злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми з метою примусової праці;

• Особливості захисту потерпілих від торгівлі людьми з метою примусової праці під час провадження у кримінальних справах;

• Представлення навчального посібника для суддів з питань судового розгляду кримінальних справ, що пов’язані з торгівлею людьми з метою примусової праці;

• Загальна характеристика та зміст навчального посібника для суддів з питань судового розгляду кримінальних справ, що пов’язані з торгівлею людьми з метою примусової праці;

• Навчальний тренінг та практичні завдання: фабули справ, шляхи їх розгляду;

• Застосування навчального посібника для суддів з питань судового розгляду кримінальних справ, що пов’язані з торгівлею людьми з метою примусової праці, під час підготовки суддів.

      Після завершення навчання кожному судді-викладачу буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.