Національна школа суддів України

Круглий стіл з експертного обговорення нового Кримінального процесуального кодексу України. 11–12 липня, м. Київ

Круглий стіл з експертного обговорення нового Кримінального процесуального кодексу України.  11–12 липня, м. Київ

    11 липня 2012 року в місті Києві розпочав роботу круглий стіл з експертного обговорення нового Кримінального процесуального кодексу України, який організовано Національною школою суддів України у співпраці з Проектом USAID “Справедливе правосуддя” та Департаментом юстиції США, Посольством США в Україні.

    Відкрили роботу круглого столу вітальними словами Ректор Національної школи суддів України Василь Маляренко та керівник Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Девід Вон та заступник Голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова.

   Метою цього круглого столу є висвітлення основних застережень стосовно впровадження нового КПК, а також обговорення викликів, які постають перед кожною стороною кримінального процесу.

    Під час проведення п’яти запланованих сесій будуть проведенні обговорення питань, яким має бути коментар нового КПК; чому важливо розкривати зміст норм КПК через призму відповідних конституційних положень; чи потрібно включати до нього висновки Європейського суду з прав людини в рішеннях проти України; наскільки доцільним є перехресне посилання на відповідні розділи, глави, статті КПК.

    З метою визначення концептуальних підходів у ході роботи круглого столу відбудеться тематичне обговорення новел КПК щодо критеріїв їх розуміння та тлумачення.

      Участь у роботі круглого столу беруть керівництво та працівники Національної школи суддів України, судді судів усіх інстанцій, працівники правоохоронних органів, адвокати та провідні вчені України та спеціалісти США.

     Програмою роботи круглого столу передбачений поділ його учасників на групи для обговорення вибраних тем, після якого кожна група через обраного нею представника буде презентувати свої висновки для їх обговорення всіма учасниками цього заходу. 

    Ректор Національної школи суддів України у своєму виступі “Про стан правосуддя і вплив на нього процесуальних норм”, зокрема, звернув увагу присутніх на необхідність серйозного покращення доступу громадян до правосуддя та про необхідність глибокого вивчення філософії та логіки нового КПК.

     У своїй доповілі Василь Тимофійович висловив своє бачення тих завдань, які має виконувати Школа після прийняття цього кодексу.

    При цьому Ректор звернув увагу на необхідність забезпечення Школи необхідним приміщенням, що дозволить якнайкраще виконати доручення Президента України Віктора Януковича щодо здійснення невідкладних заходів, пов'язаних із прийняттям Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, організації на базі Національної школи суддів України перепідготовки працівників правоохоронних органів, пенітенціарної служби, суддів та адвокатів з питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства.

    Робота круглого столу проходить в конференц–залі “Європейська” “Президент готелю” за фінансової підтримки Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Державного департаменту США та буде тривати два дні.


Матеріали круглого столу