Національна школа суддів України

Навчальний тренінг для авторів тестових завдань та модельних судових справ для проведення кваліфікаційного іспиту. 19 липня 2012 року.

     19 липня 2012 року Національною школою суддів України за підтримки Проекту USAID Справедливе правосуддя” та за участі представників Вищої кваліфікаційної комісії суддів України було проведено навчальний тренінг для авторів тестових завдань та модельних судових справ для проведення кваліфікаційного іспиту.

   Тренінг було проведено відомим експертом-тестологом Сергієм Мудруком та радником з правових питань добору суддів Проекту USAID “Україна: справедливе правосуддя” Мирославою Воронцовою.

  Учасники даного заходу розглянули низку актуальних питань з тестології та психометрії, серед яких:

-  особливості підготовки та форми тестових завдань закритого типу для вищих когнітивних рівнів (аналіз, синтез, оцінка);

-  практичні рекомендації і приклади використання ключових дієслів для підготовки вищезазначених тестових запитань;

-  практичні рекомендації щодо підготовки запитань на встановлення відповідностей, послідовності тощо; психометричні характеристики таких питань;

-   загальні рекомендації щодо підготовки завдань відкритого типу (модельних судових справ);

форми таксономії тесту.

     Презентацію проекту таксономії майбутнього тесту зразка 2012 року здійснив начальник методичного відділу з питань професійної підготовки суддів Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Савчук. Учасники тренінгу разом із експертами обговорили запропоновану таксономічну модель та, у цілому, підтримали обраний підхід, висловивши окремі пропозиції.

   Учасники заходу мали унікальну можливість за допомогою спеціального програмного комплексу розглянути та проаналізувати психометричні характеристики тестових запитань для анонімних тестувань 2011-2012 років.

    Важливість проведення таких навчальних тренінгів важко переоцінити, адже процес створення тестових завдань та модельних судових справ вимагає від розробників не лише високого рівня професіоналізму та володіння виключними творчими здібностями, а й становить надзвичайну суспільно відповідальну сферу діяльності.

      Підсумовуючи результати тренінгу, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВККСУ Національної школи суддів України Олександр Іщенко відмітив нагальність, важливість і практичну значимість заходу для розробників тестових завдань, подякував усім учасникам за плідну роботу, а організаторам заходу – Проекту USAID „Справедливе правосуддя” та Сергію Мудруку – за плідну співпрацю та допомогу в підвищенні кваліфікації розробників тестових завдань та модельних судових справ.