Національна школа суддів України

Підготовка спеціалістів із судової статистики апаратів судів. 3 - 7 вересня 2012 р. м. Харків.

     3 – 7 вересня 2012 року Харківське регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить   підготовку спеціалістів із судової  статистики апаратів судів.

      У цьому заході бере участь  21 спеціаліст із судової  статистики

   Викладачами для проведення підготовки запрошено  заступника начальника територіального управління Державної судової адміністрації  України  в Харківській області Черняк Валентину Іллівну,  головного спеціаліста, юрисконсульта  Управління державної служби Головного управління державної служби України в Харківській області Чудну Марину Миколаївну, кандидата юридичних наук, суддю Апеляційного суду Харківської області Котелевець Аллу Вікторівну, суддю Апеляційного суду Харківської області Швецову Ларису Анатоліївну,  суддю у відставці  Апеляційного суду Харківської області,  заслуженого юриста України Цвірюка Василя Онуфрійовича,  суддю у відставці  Апеляційного суду Харківської області Мирошниченка Євгенія Олександровича,          психолога - практика Овдієнко Тетяну Миколаївну .

 У ході занять слухачам буде запропоновано такі теми:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Організація роботи зі зверненнями громадян. Закон України “Про звернення громадян”. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

- Особливості складання статистичних звітів усіх категорій.

- Організація ведення обліково-статистичної роботи в суді за допомогою технічних засобів. Реєстрація та облік судових справ та матеріалів за допомогою комп’ютерних програм про документообіг відповідного суду загальної юрисдикції. Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу. Наповнення комп’ютерних програм про документообіг у судах відповідної юрисдикції початковими даними для формування звітності в автоматичному режимі, формування зведених звітів у цих програмах. Робота з програмою Ехеl (у т.ч. створення таблиць для автоматичного підрахунку питомої ваги, процентного співвідношення тощо).

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

     Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна).