Національна школа суддів України

Підготовка спеціалістів із судової статистики апаратів судів. 3 - 7 вересня 2012 р. м. Дніпропетровськ.

     3 - 7 вересня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів із судової статистики апаратів судів.

   Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

   У заході беруть участь 22 спеціалісти  із судової статистики апаратів судів Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

     Викладачами для проведення підготовки запрошені заступник начальника ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Москалець Аліна Петрівна, начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Карпеко Євгенія Володимирівна, заступник начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Нескоромна Ірина Петрівна, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Ганькова Олександра Валеріївна, керівник служби регіональної інформаційно-технічної підтримки судових процесів ДП “ІСС” в Дніпропетровській області Овчаров Сергій Анатолійович, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, приватний нотаріус Кохан Ганна Леонідівна,  суддя у відставці Преда Дмитро Ілліч.

У ході занять слухачам буде запропоновано такі актуальні теми:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Основні положення Закону України “Про державну службу”. Прийняття на посаду державного службовця. Роль і місце спеціалістів судової статистики в підвищенні рівня організації та ефективності судового процесу.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

- Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування положень Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

-  Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

- Реєстрація, облік судових справ за встановленим переліком індексів. Ведення обліково-статистичних карток, журналів та алфавітних покажчиків.

- Поняття правової статистики, її зв’язок з іншими суспільно-правовими науками. Загальна характеристика судової статистики в Україні.

- Особливості складання статистичних звітів усіх категорій. Методика та порядок складання різних форм звітності.

- Правова культура як складова частина демократії.

- Особливості заповнення статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу та заповнення картки обліку сум матеріальних та моральних збитків, завданих злочином.

- Подання і заповнення форм звітності про розгляд судами судових справ і матеріалів. Підготовка та подання звітності про стан здійснення правосуддя з розгляду справ та матеріалів у порядку кримінального судочинства.

- Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу.

- Організація ведення обліково-статистичної роботи в суді за допомогою технічних засобів. Реєстрація та облік судових справ та матеріалів за допомогою комп’ютерних програм про документообіг відповідного суду загальної юрисдикції. Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу. Наповнення комп’ютерних програм про документообіг у судах відповідної юрисдикції початковими даними для формування звітності в автоматичному режимі, формування зведених звітів у цих програмах. Робота з програмою Exel (у т.ч. створення таблиць для автоматичного підрахунку питомої ваги, процентного співвідношення тощо).

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

- Організація роботи щодо збору статистичних даних, заповнення та подання форм первинних звітів про стан розгляду судових справ і матеріалів.

- Методологія ведення судової статистичної звітності, єдині стандарти при складанні довідок за результатами узагальнень судової практики.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

     Після завершення підготовки  кожному слухачу буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

     Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор  –  Баштанник Алла Григорівна).