Національна школа суддів України

Підготовка судових розпорядників місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції. 10 вересня 2012 р., м. Харків

    У відповідності із Графіком підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України на 2012 рік, керуючись статтею 82 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та підпунктом 4.3.4. Статуту Національної школи суддів України, 10 вересня  2012 р. у Харківському регіональному відділені  почалися заняття з підготовки судових розпорядників місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.


    Для проведення занять були запрошені: Черняк Валентина Іллівна – заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації  України  у Харківській області,  Швецова Лариса Анатоліївна – суддя Апеляційного суду Харківської області, Штих Тетяна Василівна -  к.ю.н., суддя Дзержинського районного суду м. Харкова, Цвірюк Василь Онуфрійович - суддя у відставці  Апеляційного суду Харківської області, заслужений юрист України, Мирошниченко Євгеній Олександрович – суддя у відставці  Апеляційного суду Харківської області, Овдієнко Тетяна Миколаївна – психолог – практик та інші.


У підготовці приймає участь  17 слухачів вищезазначеної категорії.

 Особлива увага приділена таким темам, як:


  • - Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини". Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

  • - Права та обов'язки, що покладаються на судових розпорядників, у тому числі під час проведення закритого судового засідання, вжиття заходів щодо обмеження входу до зали судового засідання сторонніх осіб. Відповідальність судових розпорядників. Дисциплінарні заходи та звільнення.

  • - Комплекс заходів, що входять в поняття “забезпечення додержання особами, що знаходяться в суді, встановлених правил поведінки,” виконання службою розпорядників розпоряджень головуючого в судовому засіданні та порядку здійснення судочинства. Перевірка та забезпечення безпечних умов роботи суддям та працівникам апарату суду в залі судового засідання, іншому приміщенні в разі проведення судом виїзного засідання.

  • - Участь судових розпорядників в судових засіданнях по справах різних категорій та їх статус. Забезпечення правопорядку в приміщенні суду та в залі судового засідання. Практичні питання організації проведення судового засідання. Дії судового розпорядника при надзвичайних обставинах. Забезпечення доставки до місця проведення судового засідання матеріалів справи та їх збереження. Складання звіту про результати роботи служби судових розпорядників.

  • - Психологія діяльності працівника апарату суду. Психологічні аспекти поведінки працівників служби розпорядників (специфіка виконання службових обов'язків). Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судового розпорядника з суддями, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки працівника служби судових розпорядників зі сторонами. Дії судових розпорядників в екстремальних ситуаціях. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

  • - Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України "Про засади запобігання та протидії корупції".

  • - Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

     Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)