Національна школа суддів України

16 - 17 грудня 2013 р. м. Одеса. Періодичне навчання суддів адміністративних та загальних судів

16-17 грудня 2013 року в місті Одесі Національна школа суддів України спільно та за підтримки Європейського центру з прав ромів (ЄЦПР), міжнародної правозахисної неурядової організації проводить періодичне навчання суддів адміністративних та загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Боротьба з дискримінацією: національний та міжнародний підхід. Судовий процес, який здійснюється  національними та міжнародними судами, винесення судових рішень”.  

Вітальними словами періодичне навчання відкрили начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький та юридичний директор Європейського Центру з прав ромів Адам Вэйс.

Під час занять буде вивчено такі питання:

– Визначення дискримінації в галузі міжнародного права та основні керівні принципи.  Базові міжнародні документи, пов’язані з дискримінацією, та їх застосування у правовій системі України.

– Європейська конвенція з прав людини, судова практика Європейського суду з прав людини і основні принципи, встановлені судом у зв'язку з дискримінацією. Комітет з прав людини (Міжнародний пакт про громадянські і політичні права) та його юрисдикція; основні відмінності між підходами Комітету з прав людини та підходами Європейського суду.

– Прецедентне право Європейського суду з дискримінації по відношенню до України з акцентом на справи по статті 14. Основні принципи, які розвиваються від прецедентного права. Обговорення.

– Робота в малих групах. Групи отримають два приклади для оцінки того, чи сталася  дискримінація, а також завдання – пояснити свою позицію і докази, які є важливими по відношенню до цих справ. Обговорення.

– Національне законодавство про дискримінацію. Старі проблеми – новий підхід?

– Національні закони України щодо дискримінації.  Історія питання. Останні зміни та основні проблеми у застосуванні анти дискримінаційних законів і положень у різних законах України. Докази / тягар доведення.  

– Стратегія захисту та інтеграції ромів і План дій. Чому стратегію і план дій розроблено тільки щодо ромів? Чи відіграє боротьба з дискримінацією вирішальну роль у вирішенні проблем ромської меншини в Україні?

– Практика розгляду в судах України справ про дискримінацію.  Злочини на ґрунті ненависті в якості одного з “побічних ефектів” дискримінації і практики правоохоронних органів у боротьбі з цими злочинами.

Після закінчення періодичного навчання кожному судді, який його пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.