Національна школа суддів України

16–20 вересня 2013 р. в м. Одеса. Підготовка суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області

1620 вересня 2013 року в місті Одесі Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного  суду Одеської області.




Вітальними словами відкрили підготовку проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок та секретар   судової  палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Андрій Дрішлюк.

Для проведення підготовки викладачами запрошено проректора Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Володимира Мазурка, суддю Верховного Суду України, заслуженого юриста України Василя Гуменюка, секретаря судової палати в цивільних справах  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидата юридичних наук Ольгу Дьоміну, суддю  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Валентину Сімоненко, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидата юридичних наук Галину Юровську, секретаря   судової  палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидата юридичних наук Андрія Дрішлюка, доцента кафедри цивільного процесу НУ “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук
Ігоря Андронова. 

Під час підготовки буде вивчено такі питання:

– Судові рішення. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, їх форма. Зміст ухвали та рішення суду. Зміст судового рішення, його виклад у відповідності до вимог ст. 316 ЦПК України з урахуванням дотримання послідовності складових частин рішення, зрозумілості висновків суду, їх лаконічності та чіткості, розумного обсягу процесуального документа. Складання судових рішень (методика складання мотивувальних частин судових рішень). Стиль судового рішення. Окрема ухвала апеляційного суду (ст. 320 ЦПК України).

– Питання застосування в судовій практиці окремих норм Сімейного кодексу України.

– Питання застосування в судовій практиці окремих норм Кодексу законів про працю України.

– Використання технічних засобів у роботі суду. Ведення загального та судового діловодства в КП “Документообіг загальних судів”. Автоматизована система документообігу суду. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України від 26.11.2010  № 30. Система “електронний суд”.

– Управління судовим процесом в апеляційній інстанції. Спілкування зі сторонами, які не обізнані з вимогами судового процесу. Правові засоби попередження та припинення тиску на суддів із боку учасників процесу або інших осіб з метою вплинути на хід або результати розгляду судової справи.

– Практика застосування земельного законодавства при розгляді цивільних справ.

– Проблемні питання застосування земельного законодавства.

– Особливості вирішення житлових спорів, у тому числі: про захист права власності на житло; про приватизацію житла; про збереження жилого приміщення за тимчасово відсутнім наймачем та (або) членами його сім’ї; про визнання особи такою, що втратила право користування житлом; про виселення із житла, зокрема, у зв’язку зі зміною його власника або в разі звернення стягнення на квартиру чи житловий будинок спорів, що виникають з договорів управління будинками, тощо.

– Проблеми визнання правочинів недійсними.

– Судова практика вирішення спорів щодо банківських правочинів. Форми участі органів опіки і піклування в кредитних спорах.

– Перегляд судових рішень в апеляційному порядку. Межі розгляду справи апеляційним судом. Підстави для скасування судових рішень апеляційним судом.

– Практика застосування ст. ст. 293, 294 ЦПК України. Апеляційне оскарження окремо від рішення суду ухвал, зазначених у ст. 293 ЦПК України, з врахуванням роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, викладених у постанові від 24 жовтня 2008 року № 12 “Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку”.

– Способи захисту права власності.

– Практика розгляду спорів щодо витребування майна із чужого незаконного володіння.

– Аналіз вирішення судами спорів про визнання права власності на об’єкти самочинного та незавершеного будівництва.

– Питання розмежування цивільної, адміністративної та господарської юрисдикцій. Розмежування спорів, які виникають із  договорів кредитування між господарськими судами та місцевими  загальними судами

– Аналіз висновків Верховного Суду України в окремих категоріях справ.

– Аналіз окремих ухвал, постановлених під час розгляду цивільних справ.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.