Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів. 17 - 21 вересня 2012 р., м. Харків

17 – 21  вересня 2012 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення  проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних  судів.

Для проходження підготовки прибуло 23 секретаря судового засідання.

У ході занять буде вивчено такі теми:

  • -  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних. 

  • -  Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Взаємодія зі ЗМІ, організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України             “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

  • -  Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання у підготовці справи до судового розгляду.

  • -  Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної розглядом кримінальної, цивільної або адміністративної справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів. Передача справ до архіву суду.
  • Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України зі судовим дорученням до іноземного суду.

  • -  Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

  • -   Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

Викладачами для проведення навчання запрошені суддя Апеляційного суду Харківської області Швецова Лариса Анатоліївна, кандидат юридичних наук, суддя  Дзержинського районного суду м.  Харкова Штих Тетяна Василівна, суддя у відставці  Апеляційного суду Харківської області Мирошниченко  Євгеній Олександрович,    суддя у відставці  Апеляційного суду Харківської області, заслужений юрист України Цвірюк  Василь  Онуфрійович,  заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації  України  у Харківській області Черняк Валентина Іллівна,  начальник відділу кадрової  роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області - Вараксіна  Яна Олександрівна, психолог -  практик.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)