Національна школа суддів України

Навчання секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів областей. 17 - 21 вересня 2012 р., м. Дніпропетровськ.


 

17 - 21 вересня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить навчання секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних  судів областей.


Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.


На навчання прибули 22 секретарі судового засідання місцевих загальних та апеляційних  судів  Дніпропетровської, Запорізької і Кіровоградської областей.


Для проведення занять запрошено викладача відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Кохан Ганну Леонідівну, суддів у відставці Коняєва  Дмитра Івановича та Преду Дмитра Ілліча, заступника начальника ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Москалець Аліну Петрівну, начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій  ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Карпеко Євгенію Володимирівну, старшого викладача кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєву Тетяну Василівну, керівника регіональної cлужби підтримки в Дніпропетровській області департаменту РСП ДП “Інформаційні судові системи Овчарова  Сергія Анатолійовича.


Під час навчання будуть вивчені такі актуальні теми:

-                     Статус секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.

-                     Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.

-                     Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-                     Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Застосування при ухваленні судових рішень Мінської конвенції від 22.01.1993 року та Кишинівської конвенції від 07.10.2002 року. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

-                     Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Взаємодія зі ЗМІ, організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз`яснення положень Закону України «Про інформацію» в частині організації діяльності судів.

-                     Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010 р, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

-                     Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 р. № 30.

-                     Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної розглядом кримінальної, цивільної або адміністративної справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів. Передача справ до архіву суду.

-                     Обговорення питань щодо застосування основних положень нового КПК України.

-                     Судова практика розгляду кримінальних справ. Особливості розгляду судами кримінальних справ приватного обвинувачення та цивільних позовів у кримінальній справі.

-                     Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів.

-                     Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання у підготовці справи до судового розгляду. Підготовча частина судового засідання: учасники процесу, перевірка явки в судове засідання, виведення свідків із залу суду. Правила ведення журналів судових засідань. Процесуальні вимоги до ведення протоколу судового засідання. Специфіка складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії в різних видах судочинства.

-                     Порядок направлення сторонам копії судового рішення. Видача копій і дублікатів виконавчих листів. Формування цивільних, кримінальних та адміністративних справ. Попередня підготовка судових справ до розгляду. Оформлення кримінальних справ у стадії попереднього розгляду справи суддею.

-                     Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-                     Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-                     Правова культура як складова частина демократії.

-                     Порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання рішень.

-                     Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

Після закінчення навчання кожному секретарю судового засідання буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).