Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше. 17 – 28 вересня 2012 р. м. Дніпропетровськ.

     17 –  28 вересня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше.

    Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.

   Для проходження підготовки прибули 24 судді окружних адміністративних судів Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

   Для проведення підготовки запрошені заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Поплавський Володимир Юрійович, судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Суховаров Андрій Володимирович, Дадим Юлія Миколаївна, Уханенко Сергій Анатолійович, Лукманова Ольга Миколаївна, Ясенова Тетяна Іванівна, Богданенко Ігор Юрійович, Олефіренко Наталія Анатоліївна, Малиш Наталія Іванівна, Панченко Ольга Михайлівна, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Олійник Віктор Миколайович, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля  Єрмолаєва Тетяна Василівна, перший заступник директора Дніпропетровського науково–дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, кандидат економічних наук, доцент  Коваленко Олена Валеріївна,  професор кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності, кандидат юридичних наук, доцент Миронюк Роман Вікторович,   викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ, кандидат юридичних наук  Кохан Ганна Леонідівна  .

У ході занять буде вивчено такі актуальні теми:

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року.   Засади організації судової влади. Загальна характеристика судової системи України. Порядок зайняття посади судді суду загальної юрисдикції. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок призначення суддів на адміністративні посади.  Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Служба дисциплінарних інспекторів. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному законом України “Про Вищу раду юстиції”.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві. Участь прокурора в адміністративному процесі. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в адміністративних справах. Призначення і проведення експертиз.  Обов`язкове призначення експертизи.

- Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду. Дії судді. Судові виклики та повідомлення. Попереднє судове засідання: порядок його проведення, мета та завдання. Судові доручення. Порядок забезпечення адміністративного позову. Зміна  позовних вимог. Судові рішення за наслідками підготовчого провадження.

- Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики.

- Докази і доказування в адміністративному судочинстві. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень – рішень.

- Особливості провадження у справах, пов’язаних з виборчим процесом.

- Особливості розгляду спорів щодо надання статусу біженця, видворення іноземців чи осіб без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземців та осіб без громадянства в Україні. Провадження у справах про затримання і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства. Особливості застосування положень ст.183-5 КАС України при розгляді адміністративних справ за позовами видворення іноземців та осіб без громадянства.  Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 р. № 1058-р Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної міграційної політики.

- Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

- Особливості розгляду адміністративних податкових спорів. Актуальні питання застосування податкового законодавства після набрання чинності ПК України. Новації сучасної податкової системи України. Поняття податково-правового регулювання. Правильне вживання економічних та податкових термінів. Співвідношення норм ПК України з нормами податкового законодавства, що діяло до 01.01.2011 року.

- Порушення з боку суб`єктів владних повноважень під час здійснення ними владних управлінських функцій. Особливості розгляду спорів між органами державної влади. Оскарження приписів суб`єктів владних повноважень.

- Особливості розгляду справ, пов’язаних з оскарженням фізичними чи юридичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів  владних повноважень.

- Особливості розгляду адміністративними судами справ, пов’язаних з правовідносинами, що виникають за участю митних органів та у сфері національної безпеки і оборони. Визначення митної вартості товару.

- Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу. Спеціалізація суддів окружних адміністративних судів та обґрунтованість її необхідності. Передовий досвід щодо спеціалізації суддів адміністративної юстиції. Досвід закордонних партнерів у здійсненні адміністративного судочинства.

- Поняття нормативно-правового акту, правового акту індивідуальної дії, їх ознаки, класифікація та особливості оскарження в адміністративному суді.

- Особливості розгляду спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення з публічної служби, у тому числі осіб військової служби, органів внутрішньої справ, митного контролю, виправно-трудових установ, державної виконавчої служби. Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України. Застосування Закону України “Про державну службу” при розгляді зазначених спорів.

- Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

- Правова культура як складова частина демократії.

- Актуальні питання щодо розгляду земельних спорів, у тому числі, стороною в яких є органи державної влади та місцевого самоврядування.

- Особливості розгляду справ за позовами про оскарження рішень, дій та бездіяльності митних органів, державної виконавчої служби, органів прокуратури та міліції.

- Судові витрати в адміністративних справах. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Застосування Закону України “Про судовий збір”. 

- Особливості розгляду справ, що виникають з питань застосування ПК України щодо:

1)     права податкового органу на звернення до суду з позовом про стягнення податкового боргу, порядку погашення податкового боргу платників податків, застосування строків на оскарження рішень органів податкової служби, порядку проведення перевірок;

2) за зверненнями органів державної податкової служби (ст. 183-3 КАС);

3) за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються податку на додану вартість;

4) за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються податку на прибуток підприємств;

5) за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються акцизного збору;

6) за позовами платників податків про скасування податкових рішень,  пов’язаних  із застосуванням спеціальних режимів оподаткування.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання. 

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом.  Психологія судового засідання.

    Після завершення підготовки кожному судді буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

    Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).