Національна школа суддів України

17–28 березня 2014 р., м. Одеса. Підготовка суддів окружних адміністративних судів.

17–28 березня 2014 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Для проходження підготовки прибуло 12 суддів Одеського та Миколаївського окружних адміністративних судів.

Вітальними словами підготовку відкрили директор Одеського регіонального відділення, заслужений юрист України Володимир Іртєгов та голова Одеського апеляційного адміністративного суду Віктор Алєксєєв.

Для проведення підготовки запрошено суддів Одеського апеляційного адміністративного суду В’ячеслава Потапчука, Марата Коваля, Ніну Вербицьку, Юрія Градовського, Степана Домусчі, Сергія Ірину Турецьку, Ірину Косцову, Ларису Зуєву та Сергія Жука, голову Одеського окружного адміністративного суду Олега Глуханчука, заступника голови Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву, головного експерта відділу криміналістичних досліджень Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Одеській області, кандидата юридичних наук Олега Назарова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук Аллу Семенову, головного спеціаліста відділу представництва інтересів держави в судах та міжнародного співробітництва Головного управління юстиції в Одеській області Галину Маліцьку, начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України  в Одеській області Володимира Куценка, представника Урядового уповноваженого у справах  Європейського суду з прав людини в Одеській області, заступника начальника Головного управління юстиції в Одеській області Юрія Цапука, начальника управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області Володимира Полякова, начальника відділу державної реєстрації речових прав  на нерухоме майно реєстраційної служби Головного управління юстиції в Одеській області Анатолія Боднаря, державного реєстратора  відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців реєстраційної служби міського управління юстиції Анну Сосніну, завідувача сектором інформаційного забезпечення, представництва в судах та інших органах реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Юрія Турчанікова та прес-секретаря Одеського окружного адміністративного суду Надію Бойко. 

         Під час занять буде вивчено такі питання:

  • Застосування міжнародних договорів при здійсненні правосуддя. Гаазькі конвенції, стороною яких є Україна. Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування інших міжнародних договорів, обов’язкових для України.
  • Вимоги Інструкції про порядок виконання місцевими судами правової допомоги в цивільних справах (щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом МЮ України, ДСА України від 27.06.2008 № 1092/5/54). Проблемні питання, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та застосуванні законодавства інших держав.
  • Особливості розгляду адміністративних спорів з відносин   публічної служби.                       
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини адміністративними судами України. Статті 6, 8-11, 13, 14, ст. 1-3 Першого протоколу до Конвенції. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • Закон України “Про виконання рішень та застосування практики    Європейського суду з прав людини”. Практичне застосування рішень ЕСПЛ в адміністративному судочинстві. 
  • Організаційно-правові засади діяльності державної виконавчої  служби.
  • Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді.    Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. 
  • Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в адміністративних справах. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних та інших. Обов`язкове призначення експертизи.
  • Психологія юридичного конфлікту та способи його вирішення.
  • Судовий розгляд адміністративної справи. Особливості письмового провадження. Особливості розгляду справ в порядку скороченого провадження. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.
  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Застосування Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.
  • Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами. Підсудність адміністративним судам спорів, що виникають із земельних правовідносин. Визнання недійсними актів індивідуальної дії та рішень колегіальних органів при вирішенні земельних спорів.
  • Особливості розгляду адміністративних справ, що виникають з  правовідносин щодо охорони довкілля.                         
  • Особливості розгляду адміністративних спорів щодо статусу іноземців, осіб, без громадянства, біженців, осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.
  • Строки в адміністративному судочинстві з врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Строки звернення в адміністративних справах та правові наслідки їх пропущення, поновлення таких строків. Дотримання розумних строків розгляду адміністративних справ.
  • Мистецтво правового письма та процесуального документування. Види судових рішень в адміністративних справах та вимоги до їх форми та змісту. Практика винесення судами окремих ухвал у справах адміністративного судочинства.
  • Написання судових рішень в адміністративних  справах.   Неюридичні критерії якісного судового рішення (своєчасність,  чіткість, вмотивованість, чітка мова, доступний стиль тощо).  Виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Роз’яснення судового рішення.
  • Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.
  • Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійної деформації та професійного вигорання. 
  • Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно.
  • Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із застосуванням митного законодавства.
  • Порядок погашення податкового боргу державних підприємств, що діють на основі майна державної форми власності, у тому числі, казенних підприємств. Стягнення з суб’єктів господарювання за бюджетними позичками. Належність та допустимість доказів правомірності оскаржуваного рішення податкового органу. Акт перевірки як носій доказової інформації про виявлення порушень вимог податкового законодавства. Способи захисту прав платника у зв’язку з неправомірною відмовою податкового органу у прийнятті податкової декларації. Вирішення спорів, пов’язаних з реєстрацією податкових накладних в ЄРПН. 
  • Докази та доказування в адміністративному судочинстві. Дослідження письмових та речових доказів. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень.
  • Тайм-менеджмент: методи планування робочого часу судді.
  • Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок.
  • Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді. Риторика та ораторське мистецтво судді. 
  • Управління судовим процесом. Спілкування зі сторонами, які необізнані з вимогами судового процесу. Правові засоби попередження та припинення тиску на суддів з боку учасників процесу або інших осіб з метою вплинути на хід або результати розгляду судової справи.
  • Досудове врегулювання спору в адміністративному судочинстві.
  • Застосування в роботі судів першої інстанції постанов пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики. Інформаційні листи вищих спеціалізованих судів, їх роль в роботі судів першої інстанції. Питання визначення єдиної практики вирішення адміністративних справ судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій.
  • Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Повернення судових витрат. Застосування Закону України  “Про судовий збір”.  Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду. Судові виклики та повідомлення. Електронний суд. Попереднє судове засідання: порядок його проведення, мета та завдання. Судові доручення. Порядок забезпечення адміністративного позову. Проблеми, які виникають при зміні позовних вимог. Судові рішення за наслідками підготовчого провадження.
  • Повноваження державного реєстратора при здійсненні їм функцій та особливості оскарження його дій та бездіяльності у суді.
  • Прес-секретар суду адміністративної юрисдикції. Взаємодія судів з громадськістю (щодо роботи довідкових бюро, розробки інформаційних листів чи прес-релізів, проведення інших інформаційних заходів з підвищення рівня поінформованості українського суспільства про адміністративні суди та їхні функції).
  • Вирішення спорів щодо адміністративних договорів: практичні питання
  • Особливості розгляду і вирішення адміністративних справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Законів України  “Про звернення громадян”, “Про доступ до публічної інформації”.
  • Учасники адміністративного процесу, їхні права та обов’язки. Представництво в адміністративних справах. Вирішення питань складу суду та відводів у адміністративному судочинстві.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.