Національна школа суддів України

17–28 березня 2014 р. м. Севастополь. Підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

17–28 березня 2014 року в місті Севастополі місцеве регіональне відділення проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проведення підготовки запрошено  голову Апеляційного суду міста Севастополя Станіслава Погребняка, суддів вищевказаного суду Сергія Лівінського, Тетяну Колбіну, Миколу Моцного, Віталія Саліхова та Олену Козуб, суддю окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Олену Трещову, суддю Апеляційного суду міста Севастополя у відставці Ольгу Рахненко, завідувача кафедри кримінального процесу та криміналістики Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, доцента, кандидата юридичних наук,  викладача Севастопольського регіонального відділення НШСУ Михайла Михайлова, доцента кафедри кримінального процесу та криміналістики Таврійського національного університету ім.  В. І. Вернадського, кандидата юридичних наук Тараса Омельченка, доцента кафедри спеціальних правових наук Кримського економічного інституту “Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана”, кандидата юридичних наук Михайла Алябишева, першого заступника начальника управління земельних ресурсів  м. Севастополя Ольгу Ткачук.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Практичні аспекти застосування кримінального законодавства щодо обставин, що виключають злочинність діяння: уявної оборони, затримання особи, що вчинила злочин, фізичного або психічного примусу, виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

- Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності. Особливості звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України та його розмежування із кримінальними провадженнями на підставі угоди про примирення обвинуваченого з потерпілим.

- Правові засади регулювання орендних відносин в Україні. Особливості оформлення прав на землю при переході прав власності на майно.

- Моніторинг дії правових актів на землю з початку проголошення земельної реформи в Україні. Особливості спадкування земельних прав.

-  Актуальні питання кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я людини, статевої свободи та статевої недоторканості. Питання кваліфікації замаху та добровільної відмови при вбивстві або заподіяння шкоди здоров’ю. Співучасть у вбивстві та ексцес виконавця. Кваліфікація помилки в об’єкті при вбивстві.

- Судовий розгляд адміністративних справ. Особливості письмового провадження. Особливості скороченого провадження. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді.

-  Актуальні питання адміністративного судочинства.

- Провадження в справах про адміністративні правопорушення. Підстави повернення матеріалів адміністративного правопорушення для усунення недоліків.

- Постанова судді у справі про адміністративні правопорушення. Особливості постанови судді в деяких категоріях справ про адміністративні правопорушення.

-  Затримання особи в порядку ст. 208 КПК України.

- Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення  (ст. ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.

-  Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Процедура дисциплінарного провадження та прийняття рішення ВККСУ про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності.

-  Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Протидія корупції та організованій злочинності в умовах змін законодавства України. Практика застосування кримінально- правових та адміністративно-правових засобів протидії корупції. Відповідальність суддів за вчинення корупційних правопорушень. Практика застосування антикорупційного законодавства.

-  Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження: загальні засади, обсяг та порядок здійснення.

-  Особливості вирішення питань, пов’язаних з екстрадицією у кримінальному судочинстві. Видача особи (екстрадиція).

-  Розгляд справ про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.


Після закінчення підготовки всім суддям, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.