Національна школа суддів України

17 травня 2013 р. м. Київ. засідання робочої групи з розробки Методичних рекомендацій

У Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулося засідання робочої групи з розробки Методичних рекомендацій для суддів щодо здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх


Фото з офіційного сайту Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

17 травня 2013 року Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку проведено у форматі круглого столу фахову дискусію на тему: “Впровадження практики використання “досудового звіту у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх”.

У роботі круглого столу взяли участь судді Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, апеляційних і місцевих загальних судів, представники кримінальної міліції у справах дітей, служби у справах дітей, а також експерти Проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” (далі – Проект). Національну школу суддів України на заході представляв головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції Слободян Р.В.

У своєму вітальному слові до учасників круглого столу заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Миколайович Міщенко зазначив, що основною метою таких заходів є вироблення особливих підходів до неповнолітніх правопорушників, які потребують застосування інших форм кримінальної відповідальності, ніж ті, які застосовуються щодо дорослих. Як показує практика започаткованої роботи в судах Івано-Франківської області та Мелітопольському міськрайонному суді Запорізької області, існує реальна можливість значно покращити ситуацію із захистом прав неповнолітніх, упровадити ефективні методи відновного правосуддя на державному рівні по всій країні. На розгляді – впровадження практики використання “досудового звіту” в судах м. Києва. З цією метою до участі в обговоренні були запрошені голови районних судів м. Києва та їх заступники.

Директора Проекту Тані Санфорд Аммар сказала,  що їх основною метою є створення такої системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх, яка відповідатиме міжнародним стандартам та вимогам у галузі охорони прав дітей та буде справедливою і прозорою. Для цього особливо корисним є використання позитивного світового досвіду, підходів і методик, які ефективно застосовуються у провідних країнах світу. Так, у “пілотних” судах Івано-Франківської області, а також у Мелітопольському міськрайонному суді Запорізької області вже апробовано складання та надання суду так званого “досудового звіту” про особу неповнолітнього.

Детальніше ознайомитись із шаблоном “досудового звіту” можна у рубриці “Новели законодавства. Правозастосовча практика” у підрубриці “Вивчення нових положень Кримінального процесуального кодексу України”, де розміщено канадський та український його варіанти: http://www.nsj.gov.ua/ua/novely-zakonodavstva-pravozastosovcha-praktyka/



Фото з офіційного сайту Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ