Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково. 1-5 жовтня 2012 р. м. Дніпропетровськ.

1-5 жовтня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.


Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.


Для проходження навчання прибули 22 судді місцевих загальних судів Дніпропетровської, Запорізької і Кіровоградської областей.


Для проведення підготовки запрошені секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області Живоглядова Ірина Карлівна, судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкова Наталія Олексіївна та  Алькова Світлана Миколаївна,  судді у відставці Преда Дмитро Ілліч та Коняєв Дмитро Іванович,  начальник кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук, доцент Сліпченко Володимир Іванович,  доцент кафедри кримінально–правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та безпеки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Стулов Олексій Олександрович, старший викладач кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, капітан міліції, кандидат юридичних наук Лоскутов Тимур Олександрович, доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук         Захарко Андрій Володимирович, доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук Рогальська Вікторія Вікторівна, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ, кандидат юридичних наук Кохан Ганна Леонідівна.


Під час занять буде вивчено такі актуальні теми:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатку до Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції” від 7 квітня 2011 року № 3206-VI, Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік), тощо. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.


- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року. Засади організації судової влади. Загальна характеристика судової системи України. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок призначення суддів на адміністративні посади. Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Служба дисциплінарних інспекторів. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному законом України “Про Вищу раду юстиції”.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

- Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Кодекс суддівської етики.

- Особливості розгляду справ щодо вчинення багатоепізодних злочинів.

- Дії суду в разі зміни обвинувачення в суді відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу України.

- Проблемні питання, застосування Закону України “Про застосування амністії в Україні” та ст. 81 і 82 Кримінального кодексу України.

- Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

У програмі підготовки заплановано проведення спільно з кафедрою кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ круглого столу на теми: “Основні положення нового Кримінального процесуального кодексу України та статус слідчого судді” і “Повноваження та функції судової влади відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України”.


 Також у рамках підготовки відбудеться одноденний семінар з періодичного навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Заходи забезпечення кримінального провадження відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України”, що проводиться спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області.


Після закінчення підготовки всім суддям буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.