Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих господарських судів. 1-12 жовтня 2012 р. м. Дніпропетровськ.

1-12 жовтня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.


Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.


Для проходження навчання прибули 8 суддів місцевих господарських судів Дніпропетровської  та Кіровоградської областей.


Для проведення підготовки запрошені судді Дніпропетровського апеляційного господарського суду Білецька Людмила Миколаївна, Вечірко Ігор Олександрович, Стрелець Тетяна Геннадіївна, Виноградник Ольга Михайлівна, Швець Віктор Володимирович, Верхогляд Тетяна Анатоліївна, Чоха Любов Василівна, Орєшкіна Еліна Валеріївна, Кузнецова Ірина Леонідівна, Антонік Сергій Георгійович, Герасименко Ірина Миколаївна, Прудніков Володимир Віталійович, начальник відділу документообігу і контролю (канцелярія) Дніпропетровського апеляційного господарського суду Поплавська Ніна Олександрівна, заступник начальника відділу організаційно-кадрової роботи та державної служби Дніпропетровського апеляційного господарського суду Черниш Людмила Вікторівна, начальник організаційно-кадрового відділу господарського суду Дніпропетровської області Аністратенко Оксана Володимирівна, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені  Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна,  доцент кафедри управління організацій і економіки фармації Запорізького державного медичного університету, кандидат юридичних наук, доцент Дудник Наталія Яківна,  викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук  Кохан Ганна Леонідівна.


Під час занять буде вивчено такі актуальні теми:

-  Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Закон України “Про засади запобігання та протидії корупції” від 07 квітня 2011 року № 3206-VI. Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік тощо. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Організація роботи із зверненнями громадян. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян”.

- Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін. Порядок притягнення до відповідальності винних осіб за прояв неповаги до суду

- Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Питання, що виникають в господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін. Судова практика. Застосування позовної давності. Наслідки пропуску строку позовної давності.

- Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів. Застосування Закону України “Про виконавче провадження”.

- Модельні суди – погляд у майбутнє судової системи. Перспективи запровадження модельних судів та шляхи становлення організації роботи суду.

- Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядках. Аналіз помилок судів, які стали підставою для перегляду судових рішень.

- Учасники судового процесу. Права та обов’язки сторін у судовому процесі. Процесуальне правонаступництво.

-  Історичні моменти формування судочинства в Україні.

- Участь прокурора в господарському процесі; визначення порушених інтересів держави при подачі позовної заяви прокурором. Судова практика представництва прокурором у суді інтересів держави.

- Перехід права власності на предмет іпотеки до іпотекодержателя згідно із Законом України “Про іпотеку”.

-  Судова практика застосування стягнення за порушення грошового зобов’язання за договором.

-  Застосування Інструкції з діловодства в місцевому господарському суді.

- Суддівська винагорода. Стаж роботи на посаді судді, відпустки суддів.

- Загальні положення про договори і правочини. Господарські договори. Порядок їх зміни, розірвання. Практика розгляду спорів із застосуванням штрафних санкцій, передбачених господарськими договорами. Особливості розгляду господарських справ з договірних та бездоговірних поставок товарів (продукції).

- Судова практика вирішення спорів, пов’язаних з порушенням умов договорів перевезення. Особливості відповідальності осіб у правовідносинах за договором перевезення та транспортного експедирування.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки  розвитку судової експертизи. Експертизи в господарських справах. Обов’язкове призначення експертизи.

- Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

- Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство. Особливості розгляду справ про банкрутство споживчих товариств. Особливості оскарження процесуальних документів у справах про банкрутство. Участь прокурора у справах про банкрутство.

- Практика розгляду судами корпоративних спорів. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні Закону України “Про акціонерні товариства”.

- Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.


Після закінчення підготовки  всім суддям  буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.


Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).