Національна школа суддів України

Круглі столи з обговорення проекту Кодексу суддівської етики. 1 та 3 жовтня 2012 р. м. Харків та Донецьк.

1 та 3  жовтня 2012 року відповідно в містах Харкові та Донецьку було проведено круглі столи з обговорення проекту Кодексу суддівської етики, які організовано Радою суддів України спільно з Проектом Справедливе правосуддя.


Зазначені круглі столи є продовженням представлення українським суддям робочого проекту Кодексу суддівської етики, схваленого Радою суддів України з метою обговорення обсягу етичних правил суддів та змісту цього Проекту; визначення питань (тем), що потребують удосконалення або включення до нього; підготовки рекомендацій для вдосконалення його змісту.


Необхідно нагадати, що 16 вересня 2010 рокуз’їзд суддів України доручив Раді суддів України привести Кодекс професійної етики судді у відповідність з положеннями Закону України “Про судоустрій та статус суддів”.


Участь у цих круглих столах взяли судді Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Сумської,  Донецької та Луганської областей, представники Ради суддів України та вчені Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”.


Учасники цих круглих столів мали змогу ознайомитися, зокрема, з робочим проектом Кодексу суддівської етики, схваленого Радою суддів України 23 березня 2012 року; презентаціями доповідачів та розданими допоміжними матеріалами. 


На зазначених круглих столах проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, член експертної групи Володимир Мазурок  зробив доповідь про роботу експертної групи з розробки тексту нового Кодексу суддівської етики.


Начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його вдосконалення, кандидат юридичних наук Тетяна Фулей ознайомила учасників круглих столів з підходами до визначення змісту етичних стандартів (принципів та правил), які мають бути викладені в новому Кодексі суддівської етики.


Під час цих заходів учасники ознайомилися з обсягом етичних принципів та змістом проекту Кодексу суддівської етики, підготовлених експертною групою при Раді суддів України; змогли висловити пропозиції щодо його вдосконалення, у тому числі на предмет відповідності стандартам ООН і Ради Європи. Учасникам була надана можливість обговорити питання важливості суддівської етики для зміцнення статусу судді в українському суспільстві, визначитися із повнотою врегулювання етичних стандартів у запропонованих положеннях проекту Кодексу та надати свої пропозиції щодо його вдосконалення.


Учасники круглих столів також обговорили в малих групах визначення найбільш актуальних понять, їх співвідношення між собою; презумпцію обізнаності судді про матеріальні інтереси членів своєї сім’ї; межі комерційної діяльності та фінансових інтересів судді; поведінки судді у стосунках зі ЗМІ та прийнятність його присутності в соціальних мережах.