Національна школа суддів України

Перспективи запровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Зроблено черговий крок на шляху запровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

За Законом “Про судоустрій і статус суддів” програма, навчальний план та порядок проходження спеціальної підготовки, а також перелік юридичних вищих навчальних закладів, які здійснюватимуть підготовку кандидатів на посаду судді, затверджуються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

9 жовтня 2012 року на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України було затверджено положення про порядок проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, програму та навчальний план спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Робота над зазначеними документами проводилася спільно Школою та Комісією в тісній співпраці із суддівською спільнотою і провідними юридичними вищими навчальними закладами України.

Окрім того, на засіданні Комісії було затверджено перелік юридичних вищих навчальних закладів, які здійснюватимуть спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді у 2013 році. До переліку затверджених увійшли: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет “Юридична академія імені Ярослава Мудрого”, Національний університет “Одеська юридична академія”.

Практичне впровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді буде ще одним кроком на шляху посилення інституційної та кадрової спроможності судової системи України та стане можливим у результаті проведення судово–правової реформи, ініційованої Президентом України.