Національна школа суддів України

Періодичне навчання суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.16 жовтня 2012 р. м. Київ.

16 жовтня 2012 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Харківською правозахисною групою провела періодичне навчання суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше, з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему:“Дотримання основоположних прав людини у кримінальному процесі”.


Вітальними словами навчання відкрив проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України Володимир Мазурок.

Для проведення  навчання викладачами було запрошено директора           зі  стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини   Михайла Тарахкала, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка, судово-медичного  експерта вищої категорії, експерта Харківської правозахисної групи Миколу Тагаєва, правового експерта  Харківської правозахисної групи Яну Заїкіну.


Під час занять було вивчено такі питання:

- Обґрунтованість використання суддею запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Подовження тримання особи під вартою і тривалість провадження у справі. Новели нового Кримінального процесуального кодексу України.

- Право на свободу і його обмеження під час кримінального переслідування особи: типові порушення при затриманні особи у практиці Європейського суду з прав людини.

- Катування та погане поводження з особами в ході кримінального переслідування: національні та міжнародні стандарти, абсолютна заборона, обов’язок ефективного розслідування, тягар доведення. Практика розгляду скарг на постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.

-  Судово-медична оцінка жорстокого поводження і катувань.


Після закінчення  періодичного навчання кожному судді було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.