Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше. 15-26 жовтня 2012 р. м. Дніпропетровськ.

15-26 жовтня 2012 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.


Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою  проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Кучинською Оксаною Петрівною.


Для проходження підготовки прибули 30 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Запорізької і Кіровоградської областей.


Для проведення підготовки  запрошені голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Деркач Наталія Миколаївна,  секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області Живоглядова Ірина Карлівна,  суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкова Наталія Олексіївна, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Ігнатьєва Ганна Вячеславівна, судді у відставці Преда Дмитро Ілліч і Коняєв Дмитро Іванович, начальник кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук, доцент Сліпченко Володимир Іванович, доцент кафедри кримінально–правових дисциплін Навчально–наукового інституту права та безпеки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Стулов Олексій Олександрович, старший викладач кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, капітан міліції, кандидат юридичних наук Лоскутов Тимур Олександрович,  доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук Захарко Андрій Володимирович,  доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук Рогальська Вікторія Вікторівна, начальник кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності органів внутрішніх справ Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент Мінка Тетяна Павлівна, професор кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Миронюк Роман Вікторович, викладач кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Гаркуша В’ячеслав Вікторович,   старший інспектор відділу оформлення матеріалів ДТП, дізнання та розшуку транспортних засобів, що зникли з місця ДТП УДАІ ГУ МВС України в Дніпропетровській області Маслюк В’ячеслав Валерійович, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України  Кохан Ганна Леонідівна,  кандидат юридичних наук  перший заступник директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, кандидат економічних наук,доцент  Коваленко Олена Валеріївна .


Під час занять буде вивчено такі теми:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року. Засади організації судової влади. Загальна характеристика судової системи України. Порядок зайняття посади судді суду загальної юрисдикції. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок призначення суддів на адміністративні посади. Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Служба дисциплінарних інспекторів. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному законом України “Про Вищу раду юстиції”.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Застосування при ухваленні судових рішень Мінської конвенції від 22.01.1993 року та Кишинівської конвенції від 07.10.2002 року. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

- Судова практика розгляду кримінальних справ про злочини проти життя і здоров’я особи.

- Особливості розгляду справ щодо вчинення багатоепізодних злочинів.

- Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Кодекс суддівської етики.

- Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

- Докази та доказування в кримінальному судочинстві. Перевірка показань підозрюваного, які він давав під час досудового слідства.

- Питання, що виникають у судовій практиці при обранні судами запобіжних заходів на різних стадіях кримінального процесу та шляхи їх вирішення. Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з позбавленням волі та застави.

- Дії суду в разі зміни обвинувачення в суді відповідно до нового КПК України.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних та інших.  Обов’язкове призначення експертизи.

- Законність та обґрунтованість вироку. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку.

- Призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від покарання.

- Організація роботи із зверненнями громадян. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

- Суддівська винагорода. Стаж роботи на посаді судді, відпустки суддів.

- Адаптація національного законодавства до міжнародних норм і стандартів. Судочинство України в порівнянні з правом Європейського Союзу. Упровадження європейських стандартів з прав людини в українське судочинство.

- Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

- Проблемні питання, застосування Закону України “Про застосування амністії в Україні” та ст. 81 і 82 Кримінального кодексу України.

- Відмінності від інших видів звільнення від відбування покарання, проблемні питання розгляду справ по злочинам проти правосуддя Кримінального кодексу України ст. 390, 391.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому і підсудному права на захист.

Окрім того, у ході роботи підготовки буде проведено круглий стіл спільно з кафедрою кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на теми: “Проблемні питання судового та позасудового провадження у справах про порушення правил безпеки дорожнього руху”, “Основні положення нового Кримінального процесуального кодексу України та статус слідчого судді” і “Повноваження та функції судової влади відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України”.


 Після закінчення підготовки  кожному судді буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.