Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше. 15–26 жовтня 2012 р. м. Харків.

15–26 жовтня 2012 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку  суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.


Вітальними словами підготовку відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик Валентина Костянтинівна.


Для проходження підготовки прибуло 48 суддів місцевих загальних судів яких Сумської, Полтавської та Харківської областей.

Для проведення підготовки запрошені заступник голови Апеляційного              суду Харківської області Колтунова  Антоніна  Іванівна,  заступник голови Апеляційного суду Харківської області Чижиченко Володимир Михайлович,  суддя Апеляційного суду Харківської області, кандидат юридичних наук, доцент Бородін  Михайло  Михайлович, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ, суддя Апеляційного суду Харківської області Грошева Олена Юріївна,   суддя Апеляційного суду Харківської області, кандидат юридичних наук Котелевець Алла Вікторівна,  кандидат юридичних наук, суддя Апеляційного суду Харківської області Курило Олександр Миколайович, судді Апеляційного суду Харківської області Міненкова Надія Олександрівна, Струк Іван Федорович, Яцина Віктор Борисович, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці, заслужений юрист України Цвірюк Василь Онуфрійович,  заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації  України  у Харківській області Черняк Валентина Іллівна, викладач Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України,  психолог–практик Овдієнко Тетяна Миколаївна.


 Під час занять будуть вивчені такі теми:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Питання, що виникають у судовій практиці при обранні судами запобіжних заходів на різних стадіях кримінального процесу та шляхи їх вирішення. Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з позбавленням волі та застави.

- Обговорення проекту та питань щодо застосування основних положень нового КПК України.

- Запровадження та становлення ювенальної юстиції в Україні. Заходи щодо реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні (Розпорядження КМ України від 12.10.2011 р. № 1039-р.). Особливості розгляду кримінальних справ про злочини, учинені неповнолітніми. Деякі аспекти призначення покарання неповнолітнім та шляхи вирішення питань при застосуванні до цих осіб амністії. Застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного впливу, визначення критеріїв обрання таких заходів. Заходи реагування, спрямовані на усунення причин та умов вчинення правопорушень та злочинів неповнолітніми.

- Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям).

- Особливості судового розгляду справ про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

- Особливості вирішення судами спорів про визнання права власності на самочинне будівництво і на недобудоване нерухоме майно.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

- Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, у тому числі про визнання недійсними правочинів щодо земельної ділянки; про право власності на земельну частку (пай), майновий пай сільськогосподарського підприємства; про встановлення та припинення дії земельних сервітутів та щодо користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови, сервітутів (судова практика).


Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено     Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна).