Національна школа суддів України

18–19 липня 2013 р. м. Київ. Періодичне навчання суддів адміністративних судів.

18–19 липня 2013 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Вищим адміністративним судом України, проектом Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні” та координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Норвегії проводить періодичне навчання суддів адміністративних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та практика Європейського суду з прав людини”.

Вітальними словами семінар відкрив проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький, експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус, національний менеджер проектів координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька.

Відкриваючи семінар, Володимир Мазурок наголосив, що Національна школа суддів України розуміє значення підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи та важливість її ролі в підвищенні ефективності та якості здійснення правосуддя в Україні.

Для проведення підготовки суддів Національна школа суддів України залучає високопрофесійний суддівський викладацький склад.

Викладачами Національної школи суддів України є  судді Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції, досвідчені працівники апаратів судів, Державної судової адміністрації та її територіальних управлінь, видатні науковці, вчені, та народні артисти України.

Велику увагу Національна школа суддів України звертає науковій та науково–дослідній діяльності.  

З метою вирішення нагальних потреб у підготовці професійних кадрів для судової системи Національна школа суддів України намагається використовувати кращий світовий досвід та залучати недержавні фінанси. Для реалізації своєї мети Національна школа суддів України налагоджує зв’язки та співробітництво з міжнародними організаціями, проектами та програмами міжнародної технічної допомоги, посольствами країн, акредитованими в Україні, іноземними закладами суддівської освіти.

Семінар для суддів адміністративних судів на тему: “Застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду  з прав людини”  організований та проводиться Національною школою суддів України спільно з Вищим адміністративним судом України,  проектом Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні” (Компонент С “Підвищення спроможності у проведенні навчання для потреб методичної допомоги у сфері адміністративного судочинства”), координатором проектів ОБСЄ в Україні та фінансується Європейським Союзом.

Національна школа суддів України щиро вдячна усім партнерам, які спільно працюють над підвищенням ефективності діяльності судової системи України.

Володимир Мазурок також зазначив, що в першому півріччі 2013 року підготовку в Національній школі суддів України пройшли призначені на посаду судді вперше – 985 суддів, обрані на посаду безстроково – 609 суддів.  Пройшли підготовку 204 судді, які призначені на адміністративну посаду.

Усього за цей період пройшли підготовку та періодично навчалися з метою підвищення рівня кваліфікації 8212 суддів та працівників апаратів судів.

Ці цифри засвідчують очевидність позитивних тенденцій у діяльності Національної школи суддів України!

Можливість отримання досвіду та використання напрацювань зарубіжних колег є дуже важливим напрямком роботи у становленні Національної школи суддів України, як самостійного та незалежного органу суддівської освіти. Саме тому Національна школа суддів України важливу увагу приділяє міжнародній співпраці і щиро покладається на можливості міжнародних проектів залучати європейських експертів до розробки навчальних програм та видання навчально–методичних посібників для суддів та кандидатів на посаду судді.

Національна школа  суддів України відкрита до вивчення досвіду кращих європейських закладів суддівської освіти та вважає за необхідне залучати до стажувань у таких закладах своїх працівників та викладачів.

Привітавши учасників семінару з початком його роботи, в. о.  голови Київського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ірина Саприкіна зробила доповідь про застосування адміністративними судами Конвенції з прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду  з прав людини.

Для проведення семінару викладачами також запрошено суддю Вищого адміністративного суду України Олександра Ситникова, суддю Київського апеляційного адміністративного суду Олену Губську,  суддю Черкаського окружного адміністративного суду Ларису Трофімову, суддю Харківського окружного адміністративного суду Людмилу Волкову, експерта Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Назара Кульчицького.


Учасники семінару переглянули відеофільм про діяльність Європейського суду з прав людини.

Модератор першого дня семінару, експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус на початку роботи семінару провів огляд діяльності, проведеної у рамках заходу “Надання допомоги в забезпеченні доступу до судової практики Європейського суду з прав людини” проекту Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні”.

Семінар буде тривати два дні та після закінчення кожному слухачу, який його пройшов, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.