Національна школа суддів України

18–21 березня 2014 р., м. Сімферополь. Підготовка помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

18–21 березня 2014 року в місті Сімферополі Кримське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Для проходження підготовки прибуло 22 помічники суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Кримського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист Автономної Республіки Крим Раїса Чумаченко.

Для проведення підготовки запрошено суддів та працівників апарату Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, а саме: суддів судової палати у цивільних справах Тетяну Белинчук, Антоніну Курську та Романа Бондарева,  суддю спеціалізованої судової палати у кримінальних справах Катерину Тимошенко, секретаря судової палати у кримінальних справах Юрія Трясуна, секретаря судової палати у цивільних справах Романа Новікова,керівника апарату суду Ларису Терновик, головного спеціаліста – прес-секретаря Мар’яну Павловську, а також суддю Апеляційного суду Автономної Республіки Крим у відставці Михайла Корольова, заступника голови Залізничного районного суду м. Сімферополя Автономної Республіки Крим Наталю Уржумову, головного спеціаліста відділу міжнародного співробітництва, правової роботи, правової освіти та правового забезпечення Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим Ніну Шекіну, техніка Регіональної служби підтримки в Автономній Республіці Крим Департаменту регіональної служби підтримки Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Володимира Насташенка та практикуючого психолога Володимира Боєва.

Під час занять буде вивчено такі питання:

-Позовне провадження. Залишення позовної заяви без руху, повернення заяви. Дотримання процесуальних строків при розгляді цивільних справ (проблемні та спірні питання). Підготовка цивільних справ до судового розгляду. Вимоги до написання процесуальних документів.

-Судова практика розгляду кримінальних справ про злочини проти життя і здоров’я особи.

- Статус помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів. Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011 № 14. Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Закон України “Про державну службу”. Кваліфікаційні вимоги до помічника судді.

- Судові рішення, їх види, властивості та порядок постановлення. Вирок та його види. Належна мотивація судових рішень у кримінальних справах. Законність, обґрунтованість та вмотивованість вироку. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку.

- Судова практика застосування законодавства про відповідальність за корупційні правопорушення. Співвідношення та відмежування складу злочину, передбаченого частинами першою та другою ст. 368 Кримінального кодексу України, від адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ст. 1722 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-Строки та терміни в цивільному законодавстві. Позовна давність. Проблемні питання обчислення строків та термінів, застосування позовної давності.

- Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Застосування Закону України  “Про судовий збір”.

- Судовий розгляд справ щодо злочинів проти правосуддя.

- Застосування аналогії права та закону під час розгляду цивільних справ. Належна мотивація судових рішень в цивільних справах.

- Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні майнових спорів між  подружжям (колишнім подружжям).

- Особливості судового розгляду справ про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів тощо. Правові аспекти захисту прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей при вчиненні батьками правочинів щодо нерухомого майна.

- Використання технічних засобів в роботі суду. Ведення загального та судового діловодства в комп’ютерній програмі  “Д-3”. Автоматизована система документообігу суду. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30. Впровадження в діловодство судів новацій (електронний цифровий підпис, електронний суд, SMS-повідомлення, електронні запити). Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження.

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

- Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Застосування Конвенції про правову допомогу та правові відносини по цивільним, кримінальним та сімейним справам від 22.01.1993 при ухваленні судових рішень.

- Порядок оформлення судових документів відповідно до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах. Визнання і виконання рішень національних судів на території інших держав на підставі двохсторонніх міжнародних договорів у сфері міжнародно-правового співробітництва.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.