Національна школа суддів України

18 – 22 лютого 2013 р. м. Харків. Підготовка помічників суддів місцевих загальних судів.

18 – 22 лютого  2013 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку  помічників суддів місцевих загальних судів.

Для проходження підготовки прибуло 36 помічників суддів місцевих загальних судів Полтавської, Сумської та Харківської областей.

Вітальними словами навчання відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик  Валентина Костянтинівна.

Навчання розпочав суддя у відставці Апеляційного суду Харківської області, заслужений юрист України Цвірюк Василь Онуфрійович.

Крім того, для проведення підготовки були запрошені судді Апеляційного суду Харківської області Гуцал  Лілія Вікторівна, Кружиліна  Олена Анатоліївна, Швецова  Лариса Анатоліївна, викладач Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України,  психолог-практик Овдієнко Тетяна Миколаївна,   суддя Печенізького районного суду Харківської області Смирнов В’ячеслав Анатолійович, заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області, Черняк Валентина Іллівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні  (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.
  • Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини. Розгляд кримінальних справ по перевищенню влади або службових повноважень. Особливості привласнення, розтрати майна від заволодіння майном   шляхом   зловживання  службовим  становищем. Судова   практика  кваліфікації   злочинів,    передбачених ст.ст. 364 і 365 КК України. Судова практика про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (розділ 17 КК України).  
  • Особливості розгляду кримінальних справ, пов’язаних із корупційними діяннями.  Розмежування кримінального проступку, злочину та адміністра­тив­но­го правопорушення в корупційних діяннях. Застосування норм антикорупційного законодавства.
  • Статус помічників суддів та консультантів місцевих загальних   та апеля­цій­них судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011  № 14.  Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки  консультантів. Закон України “Про державну службу”.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації між­осо­би­стісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апара­ту суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.
  • Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Вимоги до написання процесуальних документів. Складання процесуальних документів. Методика складання процесуальних документів: форма, зміст, оцінка доказів. Етика ділового мовлення.
  • Основні засади кримінального провадження та їх реалізація. Принцип змагальності відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України та його реалізація на стадіях судового розгляду. Учасники кримінального провадження, їх процесуальні права та обов’язки.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським
регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)