Національна школа суддів України

18 – 22 лютого 2013 р. м. Дніпропетровськ. Підготовка помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів.

18 –  22 лютого 2013 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів.

Для проходження підготовки прибуло 18 помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів  Дніпропетровської та Запорізької областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Баштанник Алла Григорівна.

Для проведення підготовки викладачами запрошені: заступник голови господарського суду Дніпропетровської області Камша Ніна Миколаївна, суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Чулінін Дмитро Георгійович, судді господарського суду Дніпропетровської області Колісник Іван Іванович, Первушин Юрій Юрійович, Єременко Анна Валеріївна, Коваленко Олександр Олексійович, Крижний Олександр Миколайович, начальник організаційно-кадрового відділу господарського суду Дніпропетровської області Аністратенко Оксана Володимирівна та викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Кохан Ганна Леонідівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-    Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-      Історичні моменти формування судочинства в Україні.

-    Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-   Господарські зобов’язання. Наслідки визнання господарського зобов’язання недійсним. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Свобода договору при виборі виду забезпечення виконання зобов’язань. Особливості визначення розміру збитків, спричинених неналежним виконанням зобов’язань. Відповідальність за порушення зобов’язань. Співвідношення норм Господарського та Цивільного кодексів України у визначенні поняття неустойки та регулюванні питання її застосування. Питання, які виникають при застосуванні неустойки, як самостійного виду забезпечення виконання зобов’язань. Практика застосування одночасного стягнення пені і штрафу за порушення грошового зобов’язання за договором.

-     Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Застосування при ухваленні судових рішень Мінської конвенції від 22.01.1993 та Кишинівської конвенції від 07.10.2002. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

-      Правова культура як складова частина демократії.

-    Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-     Методика роботи помічника судді з матеріалами судових справ. Участь помічника судді та консультанта в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду  та підготовка процесуальних документів. Роль помічників суддів та консультантів при складанні процесуальних документів та контролю за їх виконанням. Підбір законодавчих та інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики.

-      Судова практика вирішення позовів про визнання права власності на самочинно побудовані будівлі.

-    Право власності. Набуття права власності. Способи набуття, припинення, переходу права власності. Способи захисту права власності. Реєстрація права власності.

-     Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів. Застосування Закону України “Про виконавче провадження”. Порядок розгляду справ, пов’язаних з визнанням виконавчих написів нотаріусів такими, що не підлягають виконанню.

-   Докази та доказування в господарському судочинстві. Належність та допустимість доказів при вирішенні господарських спорів. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.

-     Статус помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України
від 25.03.2011 № 14. Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки  консультантів. Закон України “Про державну службу”.

-       Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Питання, що виникають в господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін. Судова практика. Застосування позовної давності. Наслідки пропуску строку позовної давності. Проблемні питання об’єднання та роз’єднання позовних вимог.

-       Участь прокурора в господарському процесі: визначення порушених інтересів держави при подачі позовної заяви прокурором. Судова практика представництва прокурором у суді інтересів держави. Права позивача при розгляді справ за позовними заявами прокурора та порядок їх реалізації.

-       Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості застосування Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у редакції, чинній з 19.01.2013. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство. Спрощений порядок провадження справ про банкрутство. Особливості розгляду справ про банкрутство споживчих товариств. Особливості оскарження процесуальних документів у справах про банкрутство. Участь прокурора у справах про банкрутство.

-   Докази та доказування в господарському судочинстві. Належність та допустимість доказів при вирішенні господарських спорів. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).