Національна школа суддів України

18 – 22 лютого 2013 р. м. Севастополь. Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

18 – 22 лютого 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

Для проходження підготовки прибуло 16 секретарів судового засідання, з них: 6 секретарів судового засідання господарського суду Автономної Республіки Крим, 5 секретарів судового засідання господарського суду
міста Севастополя, 5 секретарів судового засідання Севастопольського апеляційного господарського суду.

Для проведення навчання викладачами запрошені: суддя Севастопольського апеляційного господарського суду Маслова Зінаїда Дмитрівна, керівник апарату господарського суду міста Севастополя Стефаненко Василь Михайлович, старший секретар Севастопольського апеляційного господарського суду  Рєвєнко Марина Юріївна та керівник служби регіональної інформаційно-технічної підтримки судових процесів у м. Севастополі, викладач Севастопольського регіонального відділення Національної школи суддів України Баландін Федір Олексійович.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в господарських справах. Обов’язкове призначення експертизи.

-  Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939 – VI.    

-  Загальні положення господарського процесуального кодексу. Особливості розмежування категорій справ. Актуальні питання забезпечення виконання та застосування ГПК України. Підвідомчість і підсудність справ господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого.

-  Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін. Порядок проведення судового засідання. Особливості розгляду справи в закритому судовому засіданні. Притягнення до відповідальності осіб за прояв неповаги до суду.

-  Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих та апеляційних господарських судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах.

-  Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Питання, що виникають у господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін.

-  Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл витрат у разі скасування чи зміни рішення суду першої інстанції. Застосування Закону України  “Про судовий збір”.  Питання, пов’язані із сплатою, стягненням, розподілом судового збору та інших судових витрат.

-  Статус секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок  прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання  згідно із Законом України “Про державну службу” Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період.

-  Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України
від 20.09.2012 року №108. Порядок передачі фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції.

-  Формування господарських  справ. Попередня підготовка судових справ до розгляду.

Після закінчення підготовки всім секретарям судового засідання буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.