Національна школа суддів України

18-29 листопада 2013 р. м. Одеса. Підготовка суддів місцевих загальних судів, яких обрано на посаду судді безстроково.

18-29 листопада 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, яких обрано на  посаду судді безстроково.


Для проходження підготовки прибуло 29 суддів місцевих загальних судів Одеської та Миколаївської областей.

Вітальним словом підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Костянтинович Іртєгов.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю, секретаря судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидата юридичних наук Андрія Ігоровича Дрішлюка, суддю, секретаря судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду Одеської області Валерія Петровича Левенця, суддів Апеляційного суду Одеської області Альбіну Іванівну Кадегроб, Олександра Борисовича Джулая,  Вадима Михайловича  Прібилова,  Сергія Миколайовича Сегеду,
Єлєну Станіславівну Сєвєрову
, Любов Анатоліївну Гірняк,  заступника голови Малиновського районного суду м. Одеси Віталія Львовича Граніна, суддю Апеляційного суду Одеської області у відставці Ларису Михайлівну Мизу, головного експерта відділу криміналістичних досліджень Науково- дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Одеській області, кандидата юридичних наук
Олега Анатолійовича Назарова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук
Аллу Василівну Семенову.

 Під час підготовки буде вивчено такі питання:

  • Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи у кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення.
  • Проблемні питання, які виникають при застосуванні КК і КПК України.
  • Затримання особи в порядку ст. 208 КПК України.
  • Позасудові методи вирішення спорів (медіація). Рекомендації Ради Європи:  № R (99) 19 від 15 вересня 1999 року “Медіація у кримінальних справах”, “Про медіацію в цивільних справах” R № (2002) 10, “Про сімейну медіацію” R № (98) 1.
  • Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому і підсудному права на захист. Реалізація обвинуваченим права на захист.
  • Актуальні питання застосування кримінально-правових норм Загальної частини КК України при кваліфікації злочинів. Кваліфікація злочинів, вчинених у співучасті.
  • Обставини, що виключають злочинність діяння, як підстава звільнення від відповідальності за заподіяну шкоду.
  • Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Чинники, що негативно впливають на психіку й організм суддів, працівників апаратів судів, та рекомендації з їх усунення або зниження їх негативного впливу. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Особливості вирішення судами спорів про визнання права власності на самочинне будівництво та об’єкти незакінченого будівництва.
  • Проблемні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування,   усунення від спадкування.
  • Упровадження принципу ґендерної рівності в діяльність судів. Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”
    від 08.09.2005  № 2866-ІV (зі змінами, внесеними згідно із Законом № 4719-ІV від 17.05.2012 ). Подолання ґендерних стереотипів.
  • Перегляд судових рішень в апеляційному порядку. Підстави для скасування судових рішень апеляційним судом. Виконання рішень апеляційного суду у частині виконавчих листів, після скасування, повної чи часткової зміни рішення суду першої інстанції.
  • Питання, пов’язані із застосуванням Закону України “Про застосування амністії в Україні”. Відмінності від інших видів звільнення від відбування покарання.
  • Дії суду в разі зміни обвинувачення в суді.
  • Проблемні питання провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами (у цивільних, кримінальних та адміністративних справах).
  • Проблемні питання, пов’язані з виконанням судових рішень. Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах, у тому числі ухвал суду про визнання мирової угоди, та рішень інших органів (посадових осіб). Судовий контроль за виконанням судових рішень. Судовий контроль за виконанням судових рішень в адміністративних справах. Звернення до виконання судових рішень у кримінальних справах.
  • Проблеми розгляду справ щодо окремих видів недоговірних   зобов’язань.
  • Судова практика розгляду спорів про відшкодування майнової та моральної шкоди, у тому числі завданої джерелами підвищеної небезпеки; незаконними діями чи бездіяльністю органів дізнання, слідства, прокуратури або суду. Проблеми визначення судом розміру відшкодування моральної шкоди, у т. ч. із врахуванням вимог щодо застосування принципів розумності і справедливості.
  • Новели Кримінального процесуального кодексу України та  проблемні питання практики застосування його норм.
  • Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.    
  • Практика застосування кримінально-процесуального законодавства, що регламентує розгляд кримінальних справ в апеляційному порядку та касаційному порядку. Подання апеляції на певні рішення, винесені на стадії досудового розслідування.  
  • Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення
    (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України).
  • Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.
  • Впровадження принципу ґендерної рівності в діяльність судів. Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”
    від 08.09.2005  № 2866-ІV (зі змінами, внесеними згідно із Законом № 4719-ІV від 17.05.2012 ). Подолання ґендерних стереотипів.
  • Особливості застосування примусових заходів медичного характеру (глава 39 розділу шостого КПК України) та процесуальний порядок їх застосування у кримінальному проваджені.   
  • Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, у тому числі про визнання недійсними правочинів щодо земельної ділянки; про право власності на земельну ділянку (пай), майновий пай сільськогосподарського підприємства; про встановлення та припинення дії земельних сервітутів та щодо користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або забудови, сервітутів (судова практика); право власності на землю – підстави набуття та припинення; практика розгляду цивільних справ про примусове вилучення землі на користь держави; практика розгляду судами справ про визнання права власності на земельні ділянки у порядку спадкування.
  • Особливості вирішення окремих категорій житлових спорів, у тому числі: про захист права власності на житло; про приватизацію житла; про збереження жилого приміщення за тимчасово відсутнім      наймачем та (або) членами його сім’ї
  • Особливості вирішення окремих категорій житлових спорів, у тому числі про визнання особи такою, що втратила право користування житлом; про виселення із житла, зокрема у зв’язку зі зміною його власника або в разі звернення стягнення на квартиру чи житловий будинок.
  • Кримінальне провадження на підставі угод, практика розгляду (глава 35 розділу шостого КПК України). Угода про визнання винуватості та угода про примирення (предмет угоди, роль сторін у процесі укладання угоди, роль суду при затвердженні угоди, роль медіаторів або захисників при складанні угоди, наслідки відмови суду у затвердженні угоди, оскарження судових рішень по угоді).

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.