Національна школа суддів України

18 квітня 2014 р. м. Кіровоград. Періодичне навчання суддів місцевих загальних судів

18 квітня 2014 року в місті Кіровограді Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Кіровоградської області проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів Кіровоградської області та Апеляційного суду Кіровоградської області з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Актуальні питання застосування земельного законодавства. Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин”.

У семінарі взяли участь 10 суддів Апеляційного суду Кіровоградської області та 41 суддя місцевих загальних судів Кіровоградської області.

Вітальними словами семінар відкрили голова Апеляційного суду Кіровоградської області Валерій Драний, заступник голови цього ж суду Станіслав Кіселик та директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення семінару викладачами були запрошені судді Апеляційного суду Кіровоградської області Олександр Карпенко, Олександр Гайсюк та Валентина Бубличенко.

Під час занять було вивчено такі теми:

- Проблемні питання, що виникають при розгляді судами цивільних справ про визнання недійсними державних актів на право власності на землю. Висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 Цивільного процесуального кодексу України, у справах про визнання недійсними державних актів на право власності на землю.

- Практика застосування судами законодавства, яке регулює укладення, виконання, визнання недійсними та розірвання договорів оренди землі. Висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 Цивільного процесуального кодексу України, у справах, що виникають з договорів оренди землі.

- Проблемні питання доказування в цивільному процесі. Правові основи призначення та проведення судової експертизи в цивільних справах. Обов’язкове призначення експертизи. Правильність та повнота формулювання питань, які пропонується вирішити судовому експерту, правильність відібрання зразків для порівняльного аналізу, оцінка достатності об’єктів і матеріалів, що направляються для дослідження.

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) спільно з Апеляційним судом Кіровоградської області (голова – Валерій Драний).