Національна школа суддів України

18 лютого – 1 березня 2013 р. м. Чернівці. Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1-2 рік роботи).

18 лютого – 1 березня 2013 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді  вперше (1-2 рік роботи).

Для проходження підготовки прибуло 20 суддів місцевих загальних судів Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

Вітальними словами навчання відкрив директор Чернівецького регіонального відділення  Національної  школи суддів України Іваніцький С.М.

Для проведення підготовки викладачами запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області.

Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів”
    від 7 липня 2010 року, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.  Суддя місцевого суду та його повноваження (ст. 23). Права та обов’язки судді. Принцип незалежності судді та його гарантії. Забезпечення особистої безпеки  і державний захист як гарантія незалежності судді. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування.
  • Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Процедура дисциплінарного провадження та прийняття рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному Законом України “Про Вищу раду юстиції” від 15.01.1998  (зі змінами). Акти Вищої ради юстиції.
  • Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз,у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних, психологічних та інших. Сучасні можливості судово-психологічної експертизи. Обов’язкове призначення експертизи.
  • Управління судовим процесом. Спілкування зі сторонами, які необізнані з вимогами судового процесу. Правові засоби попередження та припинення тиску на суддів з боку учасників процесу або інших осіб з метою вплинути на хід або результати розгляду судової справи.
  • Процесуальні строки при розгляді цивільних справ з врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Дотримання розумних строків розгляду в цивільних справах. Строки розгляду справ про адміністративні правопорушення.

Мистецтво правового письма та процесуального документування. Написання судових рішень (методика складання мотивувальних частин рішень). Судові рішення, їх види, відмінності в окремих юрисдикціях, властивості та порядок постановлення. Законність, обґрунтованість та вмотивованість рішень (у т. ч. вироків) суду. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Методика складання вироку.