Національна школа суддів України

Спільний семінар для суддів, працівників правоохоронних органів та адвокатів. 23 жовтня 2012 р.

 

                                                              Національна школа суддів України

на виконання доручення Президента України організувала та провела  23 жовтня   2012 року  перший спільний семінар для суддів, працівників правоохоронних органів та адвокатів


         23 жовтня 2012 року Національна школа суддів України на виконання доручення Президента України разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України організувала та провела перший спільний семінар для заступників голів, секретарів судових палат у кримінальних справах Апеляційних судів областей міст Києва, Севастополя, Апеляційного суду              АР Крим; керівників структурних підрозділів Генеральної прокуратури України, слідчих підрозділів МВС, СБУ, Державної податкової служби та адвокатів  з питань застосування нового Кримінального процесуального кодексу України.

Як відомо, 13 квітня 2012 року Верховна Рада України прийняла Кримінальний процесуальний кодекс. Він набуває чинності з 20 листопада цього року. Документ передусім має на меті максимально зрівняти у правах всіх учасників кримінального процесу та зробити розгляд справ більш прозорим.       

У вступній промові на цьому семінарі Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін заявив, що вироблення єдиного підходу у застосуванні норм Кримінального процесуального кодексу є головною умовою аби документ ефективно працював.

Тимчасово виконуюча обов'язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна на відкритті спільного семінару зазначила про важливу роль  Національної школи суддів України в перепідготовці суддів, працівників правоохоронних органів та адвокатів.

У своїх виступах суддя Верховного Суду України Богдан Пошва, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова, завідувач кафедри правосуддя Київського Національного університету ім. Т.Г. Шевченка Микола Погорецький, завідувач кафедри нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно–розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство Інституту підвищення кваліфікації кадрів Національної Академії прокуратури України Олексій Геселев,  професор кафедри правосуддя Київського Національного університету ім. Т.Г. Шевченка Олександра Яновська та інші доповідачі висловили чіткі та зрозумілі позиції щодо загальних засад кримінального провадження; особливостей діяльності слідчих органів внутрішніх справ; негласних слідчих дій; процесуального статусу та характеристики повноважень прокурора під час досудового розслідування; повноважень адвоката; участі прокурора в судовому провадженні та загальних положень судового розгляду за новим Кримінальним процесуальним кодексом України.

Національна школа суддів України буде продовжувати проведення таких спільних заходів.