Національна школа суддів України

КООРДИНАЦІЙНА ЗУСТРІЧ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ЗАХОДІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ВИВЧЕННЯ НОВОГО КПК УКРАЇНИ. 19 жовтня 2012 р.

 

КООРДИНАЦІЙНА ЗУСТРІЧ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ЗАХОДІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ВИВЧЕННЯ НОВОГО КПК УКРАЇНИ

 

19 жовтня 2012 р.  у Національній школі суддів України відбулась зустріч тимчасово виконуючої обов'язки ректора Шукліної Н.Г., проректорів Кучинської О.П. та Мазурка В.А., начальника відділу Пустовойтової Т.Л. з представниками Проекту USAID “Справделиве правосуддя” Девідом Воном, Петровою Н.І., Зарецькою І.М., Програми реформи кримінальної юстиції Департаменту юстиції США, Посольство США в Україні Мері Батлер, Григор’євою І., Ємельяновою Г.  та координатором Спільної програми РЄ-ЄС “Посилення боротьби з жорстоким поводженням  і безкарністю” Маланчук Б.А.


Сторони розпочали діалог з позитивної оцінки результатів семінару для судів–викладачів “Новий Кримінальний процесуальний кодекс України: вивчення, тлумачення, упровадження”, який було спільно організовано і проведено 17–22 вересня 2012 р. в Севастополі.


Участь у цьому семінарі взяли 54 судді з усіх апеляційних судів областей, міста Севастополя, Автономної Республіки Крим та 5 працівників НШСУ (детальніше про захід).  

  

Так, зокрема, спираючись на результати анкетування учасників семінару, було високо оцінено рівень українських викладачів, зокрема, судді Верховного Суду України Пошви Б.М. та судді Верховного Суду України у відставці Шаповалової О.А., а також експертів Ради Європи Eріка Сванідзе і Лорени Бахмайєр, спеціально запрошених програмою “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю” для обміну досвідом з українськими суддями щодо практичного застосування нових для України положень Кримінального процесуального кодексу України, які вже успішно працюють в Європі.


Продовжуючи роботу в даному напрямку з метою виконання доручення Президента України щодо невідкладних заходів, пов’язаних із прийняттям КПК України, НШСУ докладає зусиль для організації системного вивчення положень цього Кодексу, у т.ч. із широким залученням суддів, які брали участь у семінарі в Севастополі, до проведення семінарів для своїх колег – суддів загальних судів в усіх регіонах України. 


Учасники зустрічі жваво також обговорювали питання про спільні заходи на період до 1 квітня 2012р. Ураховуючи досвід спільного проведення комплексу заходів щодо вивчення КПК України, сторони погодились з доцільністю продовження практики залучення американських експертів та поширення їх доробок під час інших навчальних заходів, які заплановані та можуть бути додатково організовані НШСУ. Учасники зустрічі обмінялись думками щодо можливості проведення таких заходів найближчим часом. Ними можуть бути, наприклад, виступи експертів перед суддівською аудиторією із запрошенням адвокатів щодо Закону України “Про прокуратуру” в Івано-Франківську (1 листопада), проведення семінару щодо ролі слідчого судді та укладання угод у кримінальному провадженні в апеляційному суді Запорізької області із запрошенням слідчих (16 листопада),  у Чернігові під час проведення спільно з Міжнародною організацією з міграції семінарів у листопаді–грудні,  а також у Львові (5-6 грудня). Сторони домовились у подальшому постійно узгоджувати графік заходів та їхню тематику.


Учасники зустрічі також обговорили стан розробки настільної книги судді, презентація якої запланована проектом USAID “Справедливе правосуддя” в грудні 2012 р. Сторони домовились, що друкований тираж книги має становити близько 8 тисяч примірників, а її електронний варіант–10 тисяч CD дисків для використання в процесі підготовки суддів та кандидатів на посаду судді. Презентацію цієї книги заплановано провести у форматі виїзних засідань в усіх регіонах України.


На завершення зустрічі її учасники зазначили, що подібні спільні обговорення створюють надійний фундамент для подальшої співпраці і мають стати запорукою успіху реалізації проектів. Саме тому всі учасники погодились, що всі подальші координаційні зустрічі вони будуть проводитись у подібному форматі.