Національна школа суддів України

Підготовка помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів. 29 жовтня 2012 р., м. Чернівці.

 

         29 жовтня 2012 року в Чернівецькому  регіональному відділенні  Національної  школи суддів України в м. Чернівцях  почалася   тижнева підготовка помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів областей.

Для проходження цієї підготовки зараховано 30 слухачів із Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей. 

З початком підготовки слухачів привітали перший заступник голови Апеляційного суду Чернівецької області Тарбинський В.Г. та  директор регіонального відділення  Іваніцький С.М.

Протягом тижня будуть висвітлені загально–теоретичні теми та теми з цивільного та кримінального  законодавства України. Зокрема:

  • - Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року. Напрямки реформування  судової системи.  
  • - Особливості вирішення судами спорів про визнання  права власності на самочинне будівництво і на недобудоване нерухоме майно.  . 
  • - Робота з статистичною звітністю, підготовка та оформлення статистичних даних, звітів, узагальнень, інформацій про кількість і стан розгляду суддею справ усіх категорій.
  • - Статус помічників суддів та консультантів місцевих загальних     та апеляційних судів. Порядок   прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці,  матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання.  Практичне застосування Положення про помічника  судді  суду  загальної юрисдикції,  затвердженого рішенням Ради  суддів України  від 25.03.2011  р. №  14.          Дії  помічників  суддів  в  екстремальних  ситуаціях,  їх  взаємодія  з  іншими  працівниками  суду. Посадові обов’язки  консультантів. Закон України “Про державну службу”.
  • - Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • - Організація роботи  суду  з  питань  виконання  Закону  України “Про  звернення  громадян”,  реєстрація  та  облік  звернень громадян. Специфіка  розгляду  заяв,  звернень,  скарг  громадян  в суді. Порядок  прийняття  та  розгляду  судових  звернень громадян  та  здійснення  контролю  за  їх  розглядом  помічником  судді,  консультантом.  Специфіка  реєстрації  заяв,  скарг,пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.
  • - Та інші.

         Для викладання запрошено 7 викладачів – суддів Апеляційного суду Чернівецької області.