Національна школа суддів України

Підготовка помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних судів. 29 жовтня - 02 листопада 2012 р., м. Харків.

З 29 жовтня по 02 листопада  2012 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку  помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних судів.

Вітальними словами підготовку відкрила Коржик Валентина Костянтинівна - директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України.

Підготовку проходять 29 слухачів - помічників суддів місцевих загальних судів Сумської, Полтавської та Харківської областей.

 Зі слухачами будуть проведені заняття на такі теми, як:

  • - Статус помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів. Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Функціональні обов'язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011 р. № 14.        Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов'язки консультантів. Закон України "Про державну службу".
  • - Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини". Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • - Організація роботи суду з питань виконання Закону України "Про звернення громадян", реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.
  • - Судові рішення. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, їх форма. Рішення суду першої інстанції. Зміст ухвали та рішення суду. Складання судових рішень (методика складання мотивувальних частин судових рішень.
  • - Обговорення проекту та питань щодо застосування основних положень нового  КПК України.
  • - Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Положення про  автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 р. № 30.
  • - Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних  документів. Етика ділового мовлення.
  • - Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Питання, що виникають у судовій практиці при обранні судами запобіжних заходів на різних стадіях кримінального процесу та шляхи їх вирішення. Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов'язаного з  позбавленням волі та застави.
  • - Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33, та інші теми.

Викладачами на заняття запрошені: Яцина Віктор Борисович – суддя Апеляційного суду Харківської області, Мирошниченко Євгеній Олександрович–суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці , Цвірюк Василь Онуфрійович - суддя  Апеляційного суду Харківської області у відставці, заслужений юрист України,  Вараксіна Яна Олександрівна -  викладач Харківського регіонального відділення НШСУ,  начальник відділу кадрової  роботи територіального управління Державної судової адміністрації  України у  Харківській  області, Овдієнко Тетяна Миколаївна – викладач Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України,  психолог – практик.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)