Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше. 5–16 листопада 2012 р. м. Дніпропетровськ.

Відповідно до Графіка підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2012 рік Дніпропетровське регіональне відділення 5–16 листопада 2012 року проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначенихна посаду судді вперше .   

       

На навчання прибули 28 суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше з Дніпропетровської і Кіровоградської областей.

Для проведення підготовки були запрошені: Гайдук Віра Іванівна – заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області, судді Апеляційного суду Дніпропетровської області: Красвітна Тетяна Петрівна, Алькова Світлана Миколаївна, Стуковенкова Тетяна Григорівна, Мудрецький Роман Володимирович; Поплавський Володимир Юрійович – заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду; Чулінін Дмитро Георгійович – суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська; Ігнатьєва Ганна Вячеславівна – начальник ТУ ДСА України в Дніпропетровській області; судді у відставці Преда Дмитро Ілліч і Коняєв Дмитро Іванович; Стулов Олексій Олександрович – доцент кафедри кримінально–правових дисциплін Навчально–наукового інституту права та безпеки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Лоскутов Тимур Олександрович – старший викладач кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, капітан міліції, кандидат юридичних наук, Захарко Андрій Володимирович – доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук, Рогальська Вікторія Вікторівна – доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, майор міліції, кандидат юридичних наук; Єрмолаєва Тетяна Василівна – старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля; Кохан Ганна Леонідівна – викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ, кандидат юридичних наук; Коваленко Олена Валеріївна – перший заступник директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, кандидат юридичних наук, доцент.

Слухачам будуть запропоновані такі актуальні теми:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Особливості розгляду справ щодо вчинення багатоепізодних злочинів.

- Докази та доказування в кримінальному судочинстві. Перевірка показань підозрюваного, які він давав під час досудового слідства відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України.

- Питання, що виникають у судовій практиці при обранні судами запобіжних заходів на різних стадіях кримінального процесу та шляхи їх вирішення. Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з позбавленням волі та застави відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних та інших.  Обов’язкове призначення експертизи.

-  Призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від покарання.

- Організація роботи із зверненнями громадян. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації” від 13 січня 2011 року              № 2939 – VI.

- Адаптація національного законодавства до міжнародних норм і стандартів. Судочинство України в порівнянні з правом Європейського Союзу. Упровадження європейських стандартів з прав людини в українське судочинство.

- Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

- Проблемні питання, застосування Закону України “Про застосування амністії в Україні” та ст. 81 і 82 Кримінального кодексу України.

- Проблемні питання застосування ст. 390, 391 Кримінального кодексу України (злочини проти правосуддя).

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому і підсудному права на захист відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України.

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

- Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям).

- Особливості судового розгляду справ про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, тощо. Правові аспекти захисту прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей при вчиненні батьками правочинів щодо нерухомого майна.

- Захисник (особа, яка в порядку, встановленому законом, уповноважена здійснювати захист прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого та надання їм необхідної юридичної допомоги при провадженні у кримінальній справі). Порядок допуску захисника до участі в справі. Обов’язкова участь захисника. Відмова від захисника і його заміна. Практичні питання запрошення і призначення захисника. Обов’язки і права захисника. Заходи впливу до захисників при порушенні порядку та зловживання своїми правами в судовому засіданні при розгляді кримінальної справи відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України.

У програмі підготовки заплановано проведення спільно з кафедрою кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ круглих столів на теми: “Основні положення нового Кримінального процесуального кодексу України та статус слідчого судді” та “Повноваження слідчого судді у досудовому провадженні відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України”.

Також у рамках підготовки відбудеться одноденний семінар з періодичного навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Особливі порядки кримінального провадження відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України”, який проводиться спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області.

Завершиться підготовка  підведенням підсумків, а кожному слухачу буде вручено Сертифікат НШСУ.