Національна школа суддів України

Українські судді в Канаді. 8 листопада 2012 р.

 

Українські судді в  Канаді

 

 

8 листопада 2012 року продовжився візит делегації українських суддів у Канаді. Цей  візит на тему: “Судова система Канади та досудове врегулювання спорів” відбувається в рамках спільного українсько–канадського проекту “ Суддівська освіта–для економічного зростання”.

У приміщенні Суду Королівської Лави  провінції Манітоба українських суддів вітали суддя Дональд Брик, суддя Апеляційного Суду провінції Манітоба Марк Монне та заступник голови суду Королівської Лави провінції Манітоба Вільям Бурнет.

Суддя Марк Монне висловив задоволення від цієї зустрічі та зазначив, що цей проект дуже важливий, бо процедура досудового врегулювання спорів застосовується в цій провінції з 1997 року. Судді все більше звикають до цієї процедури, а  в апеляційній інстанції до неї відносяться позитивно.

 Суддя Дональд Брик розповів українським суддям про суди провінції Манітоба та, зокрема, про роботу суду Королівської Лави цієї провінції, який є вищим судом і має юрисдикцію щодо загальних справ та спадкових справ. Кримінальні справи в цьому суді розглядаються одноособово та з участю присяжних. Цей суд також розглядає скарги на рішення  адміністративних трибуналів.

Суддя Вільям Бурнет розповів, що справи в суді Королівської Лави розподіляються між суддями заступником голови суду в залежності від їх складності справ. Заступник голови суду разом із своїм  помічником  слідкують за рівним навантаженням на суддів.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Дмитро Сокуренко привітав канадських колег від української делегації.

Проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Володимир Мазурок поцікавився в помічника голови суду Емі Форт'є про роль помічників судді. Помічник голови суду Емі Форт'є провела екскурсії в приміщеннях судів провінції Манітоба, а секретар суду Келлі Вілсон в ході екскурсії розповіла про те, як в судах відбуваються адміністративні процедури та проходять судові справи.

9 листопада 2012 року українські судді будуть проходити інтерактивне навчання та з участю канадських колег будуть переглядати інсценізацію процесу досудового врегулювання спору в суді Королівської Лави провінції Манітоба.