Національна школа суддів України

19 вересня 2013 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч із керівництвом проекту USAID “Справедливе правосуддя”.

На початку зустрічі сторони обговорили результати попередньої співпраці Проекту та Національної школи суддів України впродовж базового періоду діяльності Проекту ( жовтень 2011 року – вересень 2013 року).

Т. в. о. ректора Н.Г. Шукліна зазначила, що вже з перших зустрічей співпраця НШСУ та Проекту USAID “Справедливе правосуддя” була конструктивною, корисною та націленою на досягнення спільної мети – побудови справедливого та якісного правосуддя у нашій країні.

У свою чергу, керівник Проекту Девід Вон теж наголосив на ефективності співпраці та висловив сподівання на такий же результат і у майбутньому, адже Проект USAID  “Справедливе правосуддя” продовжено до 30 вересня 2016 року.

Радник Проекту з питань права та тренінгів Ірина Зарецька коротко зупинилась на спільних заходах, реалізованих у рамках співпраці з НШСУ, їх результатах та здобутках.

У зв’язку з цим, пан Девід Вон поцікавився у керівництва НШСУ планами на майбутнє та баченням напрямів подальшої співпраці.

У відповідь т. в. о. ректора Н.Г. Шукліна повідомила, що одним із пріоритетів діяльності є запровадження дистанційного навчання, і робочі групи, створені в НШСУ, вже працюють над розробкою двох дистанційних курсів. Допомога Проекту в цьому напрямі була б дуже доречною – зазначила Н.Г. Шукліна.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Т.Л. Пустовойтова детальніше зупинилася на тих напрямах діяльності НШСУ, реалізація яких потребує підтримки з боку Проекту. Це і розробка навчальних курсів, і навчання викладачів та персоналу НШСУ, технічна і експертна допомога в запровадженні дистанційних форм навчання. Окремий напрям роботи –  це інституційний розвиток НШСУ. Наразі уже підготовлено проект Стратегічного плану розвитку НШСУ, який допрацьовується з урахуванням пропозицій, які надійшли від структурних підрозділів установи, про що повідомила керівник робочої групи зі стратегічного планування О.В. Шамрай.

Представники проекту, в свою чергу, зазначили, що поділяють цілі і завдання, які Національна школа суддів України ставить перед собою, та готові активно сприяти їх реалізації. Керівник  Проекту Девід Вон констатував, що НШСУ має бути забезпечена можливостями для запровадження дистанційного навчання і отримати від Проекту технічну та експертну допомогу для досягнення поставлених цілей у короткій перспективі. Також експерти розглянуть проект Стратегічного плану розвитку НШСУ та нададуть рекомендації для його вдосконалення.

Сторонами було досягнуто домовленості про необхідність у найкоротший термін скласти 6-місячний план спільних дій щодо організації і реалізації заходів та окреслити перспективні напрями. Для запобігання дублювання зусиль різних проектів міжнародної технічної допомоги, які співпрацюють із НШСУ, Школа готова ініціювати та організовувати відповідні координаційні зустрічі донорів.


Учасниками зустрічі були:

від Проекту USAID “Справедливе правосуддя”: керівник Проекту Девід Вон, його заступник Наталія Петрова, радник із питань права та тренінгів Ірина Зарецька;

від НШСУ: т. в. о. ректора Н.Г. Шукліна, проректор по забезпеченню організаційної діяльності В.А. Мазурок,  начальник відділу міжнародних зв’язків Т.Л. Пустовойтова, начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді А.В. Костенко, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів О.А. Шаповалова, начальник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції
О.В. Шамрай, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Т.І. Фулей, головний науковий співробітник відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів  В.М. Семенюк.