Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше. 12–23 листопада 2012 р. м. Харків.

12–23 листопада 2012 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Харківським апеляційним господарським судом проводить підготовку  суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.


Вітальними словами підготовку відкрили директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик Валентина Костянтинівна та заступник голови Харківського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Афанасьєв Володимир Вікторович.


Для проходження  підготовки прибуло 13 суддів господарських судів Сумської, Полтавської та Харківської областей.


 У ході підготовки будуть вивчені теми:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатку до Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції” від 07 квітня 2011 року № 3206-VІ, Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік). Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Питання, що виникають в господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін. Судова практика. Застосування позовної давності. Наслідки пропуску строку позовної давності.

- Співвідношення Цивільного та Господарського кодексів України. Актуальні питання забезпечення виконання та застосування ГПК України. Підвідомчість і підсудність справ господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого. Розмежування юрисдикції господарських та адміністративних судів.

- Докази та доказування в господарському судочинстві. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.

- Практика розгляду судами корпоративних спорів. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні Закону України “Про акціонерні товариства ”.

- Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство. Особливості розгляду справ про банкрутство споживчих товариств. Особливості оскарження процесуальних документів у справах про банкрутство. Участь прокурора у справах про банкрутство.

- Особливості правового регулювання фінансової діяльності. Фінанси і банківська діяльність. Страхування. Питання судової практики з розгляду господарських спорів, пов’язаних з страховими правовідносинами.

- Застосування норм земельного законодавства при вирішенні спору в господарських судах. Перехід права власності на земельну ділянку під час придбання будівлі, розташованої на ній. Особливості відшкодування майнової шкоди, завданої незаконним користуванням земельною ділянкою. Особливості розгляду господарських справ, які виникають з договорів оренди землі.

- Питання, які виникають при розгляді господарськими судами справ, пов’язаних з кредитними правовідносинами та з договорами поруки.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна).